Οι τοπικές κοινωνίες είναι στο πόδι και μιλούν για αιφνιδιασμό, όπως και οι τοπικοί άρχοντες αλλά και βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δνε ενημερώθηκαν ποτέ για τις αποφάσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, χθες προσήχθησαν 1.130 αλλοδαποί.
Από αυτούς, συνελήφθησαν οι 395 γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα.
Ο ίδιος ο κ.Δένδιας, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, απήθυνσε δραματική έκκληση στην ελληνική κοινωνία, και στις τοπικές κοινωνίες ειδικότερα, για συνεργασία με την πολιτεία για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
“Η χώρα χάνεται. Από την κάθοδο των Δωριέων, 4000 χρόνια πριν, ουδέποτε η χώρα δεν δέχθηκε τόσο μεγάλης έκτασης εισβολή (…) πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και του κράτους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Είπε επίσης, ότι αν δεν αφεθεί να επιτελέσει το έργο του, θα υποβάλει την παραίτησή του. “Δεν έχει νόημα να μείνω στην καρέκλα μου” σχολίασε.
“Η επίλυση του μεταναστευτικού είναι πρόκληση εθνικού μεγέθους. Είμαστε στα όρια της κατάρρευσης, Αν δεν δημιουργήσουν ένα συνολικό δίκτυο διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης θα καταρρεύσουμε” δήλωσε ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις στη Θράκη για τη μεταφορά μεταναστών στις σχολές δόκιμων αστυφυλάκων σε Κομοτηνή και Ξάνθη. “Κινδυνεύουμε με πλήρη αλλοίωση της κοινωνίας, το μεταναστευτικό ίσως είναι μεγαλύτερο πρόβλημα και από το οικονομικό”, δήλωσε.
“Δεν θα αδικηθεί καμία περιφέρεια, καμία πόλη, κανένα χωριό η Αθήνα θα επωμιστεί το βάρος που της αναλογεί”, διαβεβαίωσε.
Για την ονομασία της επιχείρησης της ΕΛΑΣ (‘Ξένιος Ζευς’) τόνισε ότι ο ίδιος είχε την ιδέα, καθώς αποκαθιστά τη δυνατότητά των παράνομων μεταναστών για να έχουν τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου. Το όνομα υποδηλώνει ότι οποιοσδήποτε επισκέπτης αυτής της χώρας επιτρέπεται να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα εξήγησε.
“Με τον τρόπο που ζούσαν οι παράνομοι μετανάστες δεν μπορούσαν να έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Τους στοίβαζαν σε υπόγεια, σε άθλια κατάσταση χωρίς υγιεινή. Θα επιστρέψουν στη χώρα τους. Παραπλανήθηκαν από τα κυκλώματα νομίζοντας ότι θα μπορέσουν να βρουν δουλειά και να πάνε στην Ευρώπη, ενώ ζούσαν σε άθλια κατάσταση. Τώρα έχουν ένα πιάτο φαγητό, συνθήκες υγιεινής και θα γυρίσουν στην πατρίδα τους, είναι το καλύτερο που μπορούσε να τους συμβεί” παρατήρησε.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 8 χιλιάδες αιτήσεις για εθελούσια έξοδο από παράνομους μετανάστες.
Ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης ότι η ΕΛΑΣ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα διαπίστωσης της εγκυρότητας των εγγράφων, γι’ αυτό κατά την επιχείρηση και έγινε η κράτηση και όσων μεταναστών είχαν άδεια παραμονής. “Πρέπει να γίνεται και δακτυλοσκόπηση με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών. Δεν πρόκειται για επιχείρηση σκούπα”, είπε.
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης διαβεβαίωσε επίσης ότι όσοι παράνομοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα κρατούνται και θα απελαύνονται αν δεν επιλέξουν την οδό της εθελούσιας επιστροφής. «Και η αστυνομική σχολή στην Κομοτηνή και η αστυνομική σχολή στην Θράκη έχουν μετατραπεί σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, και έχουμε και σχεδιασμό επέκτασης φιλοξενίας εφόσον η ελληνική κοινωνία και η τοπική κοινωνία αποφασίσει να μας βοηθήσει. Τότε μπορούμε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε αυξήσει τις θέσεις φιλοξενίας σε άνω των 10 χιλιάδων θέσεων» είπε.
O κ. Δένδιας άφησε αιχμές και για τον προκάτοχό του στο υπουργείο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: “Παρέλαβα σχεδιασμό για 26 κέντρα φιλοξενίας και βρήκα μόνο 200 θέσεις στην Αμυγδαλέζα”.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης δήλωσε πως οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε αναστάτωση. Είπε πως παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό δεν κατέστη δυνατή κάποια συνομιλία μαζί του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
“Η επιχείρηση σκούπα είναι πογκρόμ που προσβάλει την ανθρώπινη φύση”
Μία “κωμόπολη” λαθρομεταναστών στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ
Επιχειρήσεις σκούπα στο κέντρο της Αθήνας – 1.500 μετανάστες στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ