Δευτέρα, 22 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Η “Ανατροπή” είναι ο άξονας των 150 ταινιών του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την πυξίδα του προσανατολισμένη στον “απολύτως ανεξάρτητο κινηματογράφο”, τους νέους και την “ανατροπή” ως έννοια που διαπερνά το σύνολο σχεδόν των “ιστοριών” που διηγούνται οι 150 ταινίες που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της φετινής του διοργάνωσης, ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 1 Νοεμβρίου το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το φεστιβάλ ανοίγει με την ταινία του Τζίμ Τζάρμους “Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί” (με την παρουσία και του ίδιου του δημιουργού που φτάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα) και κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με την “Νεμπράσκα” του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν (που θα είναι φέτος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής).

Στην κεκτημένη τα τελευταία χρόνια πληρότητα των αιθουσών, τη ζωντάνια και την πολιτισμική ανησυχία που διαπερνά την πόλη στη διάρκεια της διοργάνωσης, τον σαφή προσανατολισμό στον απολύτως ανεξάρτητο σινεμά “κι όχι σ΄ αυτόν του εμπορικού-βιομηχανικού προϊόντος του Χόλιγουντ”, του Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του παλαιότερου στην Ευρώπη μετά απ’ αυτά της Βενετίας και των Καννών, αναφέρθηκε στην εισήγηση του για την επικείμενη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ.Δημήτρης Ειπίδης.

Οι προβολές των 150 ταινιών (14 του Διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος, οκτώ ελληνικές, τμήμα των Ανοιχτών Οριζόντων, αφιερώματα, ματιές στα Βαλκάνια, ειδικές προβολές και Νεανική οθόνη)
θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα οι οποίες ειδικά για τη διοργάνωση παραχωρούνται (χωρίς ενοίκιο), με ειδική ρύθμιση από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης όπου και τυπικά ανήκουν, στο Φεστιβάλ.

Ανάλογη ρύθμιση δεν προβλέπει σαφώς την παραχώρηση των αιθουσών και για το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Μαρτίου (το φετινό ορίστηκε για την περίοδο 14-23 Μαρτίου) και όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Δ.Σ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ.Γιάννης Μπουτάρης αναφερόμενος στο ζήτημα που προκύπτει με την παραχώρηση των αιθουσών του λιμανιού από τον ιδιοκτήτη τους τον ΟΛΘ σε μεγάλη ιδιωτική κινηματογραφική εταιρεία: “Ελπίζουμε έως τον ερχόμενο Μάρτιο να έχει λυθεί το ζήτημα“.

Την κριτική επιτροπή του φετινού φεστιβάλ απαρτίζουν οι: Αλεξάντερ Πέιν (ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης) ως πρόεδρος και: Σκοτ Φούντας, βασικός κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety, η Ρουμάνα παραγωγός Άντα Σόλομων, ο Εντουάρ Ουαϊντρόπ καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών, και ο Έλληνας μουσικός Κωνσταντίνος Β.

Στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα βρεθούν επίσης οι Γάλλοι δημιουργοί Αλέν Γκιροντί και Κλέρ Σιμόν (θα προβληθούν ειδικά αφιερώματα στο έργο τους), η Βαλέρια Γκολίνο, η οποία υπογράφει σκηνοθετικά την ταινία Μέλι, υποψήφια για το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και οι βαλκάνιοι δημιουργοί Κορνέλιου Πορουμπόιου και Ρεχά Ερντέμ (με αφορμή το επετειακό αφιέρωμα «Ματιές στα Βαλκάνια: 1994-2013»).

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης το αφιέρωμα στον Αργεντίνικο κινηματογράφο με επτά ταινίες – εικονογραφίες μιας χώρας που επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά της στη δίνη των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στο 1.800.000 ευρώ, ποσό που καλύπτεται κατά 80% και πλέον από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο από χορηγίες και κέρδη εισιτηρίων.

H αφίσα του φεστιβάλ

:”Η ηρεμία της θάλασσας δημιουργεί το συναίσθημα της γαλήνης. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα αλλάξει ξαφνικά και θα αγριέψει. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και ο κινηματογράφος. Δεν ξέρεις πότε θα γίνει ξαφνικά κάτι στην οθόνη που θα σε συνταράξει” δηλώνει ο δημιουργός της αφίσας του φετινού φεστιβάλ,ο βραβευμένος σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς. Είναι η πρώτη στην ιστορία του θεσμού, που δεν είναι γραφιστική αλλά με φωτογραφία του… Θερμαϊκού.

Διαβάστε ακόμα:

Θεσσαλονίκη: Νέα εστία ευλογιάς σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στο Καλοχώρι

Σε καραντίνα η Ξάνθη λόγω ευλογιάς – Θανατώνονται κοπάδια

Έβρος: Θανατώθηκαν 2.792 πρόβατα που προσβλήθηκαν από ευλογιά

Θεσσαλονίκη: Εστία ευλογιάς εντοπίστηκε σε πρόβατα σε περιοχή της Σίνδου

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε