Τρίτη, 5 Νοε.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ο Π.Μήτκας εκλέχθηκε πρύτανης στο ΑΠΘ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Περικλής Μήτκας εκλέχθηκε πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως προέκυψε από την επαναληπτική ηλεκτρονική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τους 2048 εκλέκτορες, ψήφισαν 1.706 (υπήρξαν 61 λευκά).
Από αυτούς ο κ.Μήτκας έλαβε 928 ψήφους και ποσοστό 56,41%, έναντι του αντιπάλου του, καθηγητή Νανοτεχνολογίας, Στέργιου Λογοθετίδη, ο οποίος έλαβε717 ψήφους και ποσοστό 43,59%.

Ο νέος πρύτανης αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου, με τετραετή θητεία.
Προεκλογικά, είχε ανακοινώσει ως υποψήφιους αναπληρωτές πρυτάνεις τους: Αργυροπούλου – Πατάκα Παρασκευή, καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής, Βαρσακέλη Νίκο, αναπληρωτής καθηγητής-διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Λαόπουλο Θεόδωρο, αναπληρωτή καθηγητή Ηλεκτρονικής τους τμήματος Φυσικής.

Το βιογραφικό του νέου πρύτανη

Ο Περικλής Μήτκας αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού του ΑΠΘ και έλαβε μάστερ και διδακτορικό στη Μηχανική Υπολογιστών από το Syracuse University της Νέας Υόρκης. Εργάστηκε ως επίκουρος και στη συνέχεια ως αναπληρωτής καθηγητής στο Colorado State University των ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Οπτικών Υπολογιστών και διεξήγαγε έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικών Συστημάτων της NSF. Κατά το έτος 1996-97 συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με το Vrije University των Βρυξελλών.

Από το 2006 είναι καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και από το 2005 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών του Τομέα Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών. Χρημάτισε Αναπληρωτής Πρόεδρος (2001-05) και Πρόεδρος (2011-13) του Τμήματος, Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρονικής Υπολογιστών (2005-07), μέλος της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής (2011-13) και μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ (2011-12). Από το 2010 έχει την ευθύνη του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ και έχει διατελέσει Πρόεδρος ή μέλος πολλών πανεπιστημιακών επιτροπών. Συνεργάζεται επίσης ερευνητικά με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου χρημάτισε Αναπληρωτής Διευθυντής (2002-09).

Χρημάτισε μέλος της προσωρινής Γενικής Συνέλευσης (2006-09) και Πρόεδρος (2009-10) του νεοσυσταθέντος Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία, καθώς και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ίδιου Πανεπιστημίου τη διετία 2009-2010.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν βάσεις δεδομένων και γνώσης, εξόρυξη δεδομένων, πράκτορες λογισμικού για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανάπτυξη ευφυών συστημάτων για περιβαλλοντικές και βιολογικές εφαρμογές. Διδάσκει τα μαθήματα Δομές Δεδομένων, Τεχνολογία Λογισμικού και Βάσεις Δεδομένων σε προπτυχιακό επίπεδο, καθώς και προχωρημένα θέματα λογισμικού σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Υπό την επίβλεψή του έχουν ολοκληρωθεί 14 διδακτορικές διατριβές, 19 μεταπτυχιακές εργασίες και πάνω από 100 διπλωματικές εργασίες στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Το ερευνητικό/συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 1 βιβλίο, 70 εργασίες σε περιοδικά, 80 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων, ανακοινώσεις σε συνέδρια κ.α. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών έργων, τα περισσότερα ως επιστημονικώς υπεύθυνος ή γενικός συντονιστής. Έχει επίσης διαχειριστεί ως ιδρυματικός υπεύθυνος μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο ΑΠΘ, όπως το ΕΠΕΑΕΚ “Ενίσχυση Σπουδών Πληροφορικής” και τα “Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα – Open Courses”. Η ομάδα του έλαβε το 1ο βραβείο στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό Trading Agent Competition, το 2005 στο Εδιμβούργο, το 2010 στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και το 2012 στη Valencia της Ισπανίας, με διάφορες εκδοχές του πράκτορα λογισμικού Mertacor.

Χρημάτισε αναπληρωματικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2008-10) και του ΔΣ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (2010-12 και 2014-) και είναι μέλος του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης από το 2013. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από το 1985. Από το 2006 ως το 2013 διετέλεσε πρόεδρος των μόνιμων επιτροπών Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Χήρεψε και ξαναπαντρεύτηκε αλλά… συνέχισε να εισπράττει τη σύνταξη της νεκρής συζύγου

Ανήλικοι με κλεμμένο μηχανάκι άρπαξαν την τσάντα γυναίκας στο Βόλο

Τα χρέη έστειλαν τους δύο Κρητικούς πίσω από τα κάγκελα

Μεσολόγγι: Ο ληστής μπήκε με καραμπίνα και πήρε 2.000 ευρώ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε