Πέμπτη, 18 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Στο “πόδι” οι αρχές λόγω άσκησης για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ

Άσκηση σεισμού σε σχολείο της Καλαμαριάς - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Άσκηση σεισμού σε σχολείο της Καλαμαριάς - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τέσσερα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι, η περιοχή γύρω από το θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”, στο κέντρο της Καλαμαριάς εκκενώθηκε καθώς οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν.

Εκείνη τη στιγμή άρχισε να υλοποιείται η άσκηση για υποτιθέμενο σεισμό στη Θεσσαλονίκη, μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ. Στο κτίριο του θεάτρου, όπου συστεγάζονται και άλλες δύο υπηρεσίες του δήμου καθώς και το ωδείο, υπάρχει αρκετός κόσμος.
Ανάμεσά τους ένας “τραυματίας” τον οποίο σώζει, βγάζοντάς τον έξω, ένας εύσωμος κύριος. Ο κύριος αυτός στη συνέχεια παθαίνει έμφραγμα. Στο σημείο καταφθάνει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ 20 λεπτά μετά το σεισμό, στο κτίριο ξεσπά πυρκαγιά. Τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής σπεύδουν στην περιοχή, όπου ήδη βρίσκονται αστυνομικές ομάδες, άτομα της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και της δημοτικής αστυνομίας.

Ένα τμήμα του σεναρίου προέβλεπε ότι οι πυροσβέστες βρίσκουν εμπόδιο στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το σημείο: Φορτηγό που μετέφερε μπύρες έχει ανατραπεί. Οι υπηρεσίες του δήμου μεταβαίνουν στο σημείο για να καθαρίσουν το δρόμο, ώστε να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Στο μεταξύ πολυκατοικία στο Καραμπουρνάκι, με περίπου 30 άτομα, εκκενώνεται και ένας άντρας με σπασμένο ισχίο βρίσκεται σε κίνδυνο. Αστυνομικός της ομάδας “Ζήτα” ειδοποιεί το ΕΚΑΒ.

Την ίδια ώρα εκκενώνεται και το παρακείμενο σχολείο. Στην καταμέτρηση διαπιστώνεται πως δύο δάσκαλοι εγκλωβίστηκαν. Για τον απεγκλωβισμό τους αναλαμβάνει δράση η ΕΜΑΚ.

Πέμπτο και τελευταίο κομμάτι του σεναρίου αφορά διαρροή στον κεντρικό αγωγό του φυσικού αερίου σχολείου (στη Σοφούλη) όπου δύο παιδιά με άσθμα λιποθυμούν και δέχονται τις πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ. Το σχολείο εκκενώνεται επιτυχώς καθώς οι πυροσβέστες σχηματίζουν με τις μάνικες «υδατοκουρτίνα» προκειμένου να περιορίσουν το φυσικό αέριο.

Όλα αυτά σύμφωνα με τον Μάκη Γιώτη, έναν από τους συντονιστές της άσκησης, της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του δήμου Καλαμαριάς μπορεί να μην έγιναν στην πραγματικότητα απολύτως έτσι όπως περιγράφονται (πχ δεν χύθηκαν μπύρες στο οδόστρωμα κτλ) αλλά ο τρόπος επέμβασης των δυνάμεων ακολούθησε το σενάριο.
Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών και τη μεταξύ τους συνεργασία σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. “Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που έγινε άσκηση με τη συμμετοχή του κόσμου”, επεσήμανε ο κ.Γιώτης.

Όπως υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλής “η έκβαση της άσκησης ξεπέρασε τις προσδοκίες των υπευθύνων». «Όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες συνεργάστηκαν άψογα”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη παρόμοιες ασκήσεις θα γίνουν και σε άλλους δήμους.

Διαβάστε ακόμα:

Δε δίνει άδειες για οίκους ανοχής ο Δήμος Χανίων

Θεσσαλία: Από όπλα μέχρι εκκλησιαστικά αντικείμενα “έβγαλαν” οι έλεγχοι σε οικισμούς τσιγγάνων

Στερεά Ελλάδα: Πάνω από 20.000 κροτίδες έχουν κατασχεθεί μέχρι σήμερα!

Κρήτη: Κοιμούνται μέσα στα θερμοκήπια για να μην τους κλέψουν!

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε