Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις ενδιαφερόμενοι για το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε τέσσερα ανέρχονται τα σχήματα που εκδήλωσαν σήμερα αρχικό, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, για το 51% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), σύμφωνα με πληροφορίες, που έδωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της εταιρείας, οι οποίες πάντως δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί επισήμως.

Συγκεκριμένα, στις 17:00 το απόγευμα, οπότε έληγε η δεκαήμερη παράταση για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, που είχε δώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εμφανίστηκαν τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές, κάποιοι από τους οποίους, ωστόσο, δεν πληρούν όλους τους όρους του διαγωνισμού. Αναλυτικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα εξής σχήματα:

-Η γαλλική Suez Environment, από κοινού με την ‘Ακτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ. Το ενδιαφέρον των Γάλλων δεν θεωρήθηκε έκπληξη, αφού η Suez, μέτοχος στην εταιρεία με ποσοστό 5%, είχε “κατέβει” και στον πρώτο διαγωνισμό, που τότε αφορούσε μειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ ΑΕ.

-Η ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης. Βάσει των όρων του διαγωνισμού, τα επιχειρηματικά σχήματα, ή η εταιρείες που θα διεκδικήσουν το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ πρέπει να διαθέτουν εμπειρία στον κλάδο της ύδρευσης σε πόλη τουλάχιστον 500.000 κατοίκων την τελευταία τριετία.

-Ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει τη συνεργασία εταιρείας του κλάδου ύδρευσης, κενό για την κάλυψη του οποίου έχει ζητηθεί, βάσει των ίδιων στελεχών, δίμηνη παράταση.

-Η Κίνηση 136, μια πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Η Κίνηση υποστηρίζει ότι αν η εκτιμώμενη αξία της ΕΥΑΘ διαιρεθεί με τον αριθμό των χρηστών, το αποτέλεσμα είναι το κόστος των 136 ευρώ/πολίτη για την εξαγορά.

Εταιρείες όπως οι Veolia και Aqualia, που είχαν δηλώσει “παρούσες” σε κοινοπρακτικά σχήματα, στον προηγούμενο διαγωνισμό (2009), δεν έκαναν αυτή τη φορά την εμφάνισή τους.

Στην τρέχουσα πρώτη φάση του διαγωνισμού, θα εξεταστεί κατά πόσον οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα απαιτούμενα τεχνικά και χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά και θέματα νομικής φύσης. Όσοι κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, αποκτώντας πρόσβαση στα στοιχεία της ΕΥΑΘ, ώστε να ακολουθήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

“Οχι” στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης – Προτείνει δημοψήφισμα

“Όχι” στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρίας Υδρευσης Θεσσαλονίκης και “ναι” στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο θα κληθούν οι Θεσσαλονικείς να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση,
είπε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η διαχείριση του νερού να γίνεται από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως σε όλη την Ευρώπη εγκαταλείπεται πλέον η ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση του νερού. Τόνισε, ακόμα, πως δεν πρέπει να αντικατασταθεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο από ένα δημοτικό μονοπώλιο και, επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού και διαχείρισης λυμάτων.

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού φορέων και πολιτών, με την επωνυμία «SOSTE το νερό», Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, μίλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ και παρουσίασαν την πρόταση να γίνει δημοψήφισμα και να αποφανθούν οι Θεσσαλονικείς πως θέλουν να γίνεται η διαχείριση του νερού. Επισήμαναν ότι σε 40 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις εγκαταλείφθηκε η λύση της ιδιωτικοποίησης και επιστρέφουν στη δημοτική διαχείριση του νερού, με τελευταίο παράδειγμα τη Βιέννη, όπου έγινε δημοψήφισμα.

Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ τάχθηκαν επίσης, εκπρόσωποι των παρατάξεων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, με το επιχείρημα ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό δημόσιου χαρακτήρα. Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος επιχειρηματολόγησε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και «δεν πωλείται, δεν μεταβιβάζεται».

Διαβάστε ακόμα:

Μπουτάρης σε Γκιουλέκα: Βλέπετε την πλάτη μας… Σας ενοχλεί αλλά θα το φάτε!

Κόρινθος: Βρέθηκε πνιγμένος ηλικιωμένος στην παραλία καλάμια

Εντοπίστηκε αυτοκίνητο με πτώμα σε χαράδρα στον Ταΰγετο!

Έβρος: Ένας νεκρός και δύο στο νοσοκομείο από κατανάλωση άγριων χόρτων!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε