Σύμφωνα με τον ίδια, αν τυχόν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων πλησιάσουν το όριο των 150 mg, τότε,
άμεση θα είναι και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σε καμία περίπτωση, είπε, δεν θα επιτραπεί οι τιμές των ρύπων να ξεπεράσουν το όριο των 150 mg.
Επανέλαβε δε, τις συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να μην καίνε ό,τι βρίσκουν.
Στο μεταξύ, οι πρωινές τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων – σύμφωνα με τα ”ευρήματα” των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης – ήταν 109 mg στο σταθμό Λαγκαδά, 70 mg στην Εγνατία, 63 στο δημαρχείο, 60 στην Μαρτίου, 54 στο Επταπύργιο και 43 στην Τούμπα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Μάξιμος Πετρακάκης
είπε ότι χθες, οι μέσες ημερήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 124 mg στο σταθμό Λαγκαδά, 86 στη Μαρτίου, 73 στην Εγνατία, 71 στο δημαρχείο, 60 στο Επταπύργιο και 59 στην Τούμπα.
Ωστόσο, το βράδυ δεν αποκλείεται οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων να καταγράψουν υψηλότερες συγκεντρώσεις εξαιτίας της καύσης υλικών σε τζάκια και σόμπες.
Ο κ. Πετρακάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι, τις επόμενες ημέρες αν επικρατήσουν καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχοπτώσεις και τους ανέμους, τότε η κατάσταση θα είναι καλύτερη, διότι, οι συγκεκριμένες συνθήκες απομακρύνουν τα αιωρούμενα σωματίδια.
Την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε η άρση των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί από την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς η βροχή και οι άνεμοι απομάκρυναν τα μικροσωματίδια.
Στο μεταξύ, επιστολή με την οποία ζητά τη χρήση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος και την εφαρμογή του μέτρου το οποίο αναγγέλθηκε ότι θα ισχύει για την περιοχή της Αθήνας – σε περίπτωση υπέρβασης των ρύπων – και για την περιοχή της Φλώρινας,
απέστειλε ο δήμαρχος της Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη.
Στην επιστολή του, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι, το 2013 οι υπερβάσεις ρύπων είναι “μόνο για 46 ημέρες, αλλά να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μελίτη ήταν για τρεις μήνες κλειστό”.
Λέει δε ότι, “το ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο δήμο από τον Τοπικό Πόρο, καθώς και το τέλος εξόρυξης λιγνίτη, το οποίο πρέπει επιτέλους να μας δοθεί, είμαστε διατεθειμένοι να μην το διεκδικήσουμε αρκεί να διατεθεί, ώστε οι κάτοικοι του δήμου μας, να έχουν δωρεάν ρεύμα”.
Σε περίπτωση που η πρόταση του δήμου είναι αδύνατο να εφαρμοστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο δήμαρχος ζητά τη μέριμνα του υπουργείου, ούτως ώστε “για κάθε μέρα υπέρβασης των ρύπων να έχουμε (οι δημότες) δύο ημέρες δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα”.
Διαβάστε ακόμα:
Θεσσαλονίκη: Σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις λόγω ομίχλης!
Σχεδιάζουν “επίδομα αιθαλομίχλης”
ΚΚΕ: “Στάχτη στα μάτια” τα κυβερνητικά μέτρα για την αιθαλομίχλη