Φιλοδοξώντας να αλλάξει την “οπτική”, σύμφωνα με την οποία το τσίπουρο περιορίζεται σε συγκεκριμένους μεζέδες, η Ένωση ξεκίνησε ήδη τη συνεργασία της με Ελληνοαυστραλό σεφ, για να αποδείξει πως το τσίπουρο μπορεί να είναι “εκλεπτυσμένο” ποτό και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως τελικά το τσίπουρο μπορεί να “ανήκει” και στην υψηλή γαστρονομία.
“Από τον Οκτώβριο και έπειτα προγραμματίζεται η προώθηση του τσίπουρου στο εξωτερικό και η ανάδειξή του- όπως επίσης και του Βόλου και της Μαγνησίας- με επίκεντρο την ιδιαιτερότητα που στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρουσιάζει η γαστρονομία της περιοχής, κύριο στοιχείο της οποίας είναι τα τσιπουράδικα” δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Απόστολος Αθανασός.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο… “παιδί” των -πιστοποιημένων με ISO- τσιπουράδικων του Βόλου και της Μαγνησίας- το TUVOLU, το οποίο έκανε την πρώτη του “εμφάνιση” το Μάιο και κατάφερε να “κερδίσει” τις προτιμήσεις των πελατών των τσιπουράδικων.
Τα βασικά συστατικά του TUVOLU που είναι το πηλιορείτικο μήλο, αλλά και οκτώ βότανα, του έδωσαν τη δυνατότητα να κατακτήσει τις “καρδιές” των επισκεπτών της περιοχής και να αναδείξει, με τον δικό του τρόπο, τη γαστρονομική “ταυτότητα” του νομού Μαγνησίας.
Σημείωσε δε, ότι η “υποδοχή” που επιφύλαξαν οι πελάτες των τσιπουράδικων στο TUVOLU ήταν θερμή και ενθαρρυντική για τη συνέχιση της προσπάθειας. Πρόσθεσε δε, ότι, η Ένωση επικεντρώνει την προσοχή της στην περαιτέρω εκπαίδευση των ιδιοκτητών των τσιπουράδικων στη διαδικασία παρασκευής των μεζέδων, την επιλογή των υλικών που προέρχονται από ντόπιους καλλιεργητές και η παρασκευή τους γίνεται με παραδοσιακό τρόπο.
Στο μεταξύ, τα τσιπουράδικα του Βόλου παρουσιάστηκαν, πρόσφατα, ως μοναδική οινογαστρονομική κληρονομιά και προϊόν ανάπτυξης πολιτιστικού τουρισμού, σε διεθνές συνέδριο πολιτιστικής κληρονομιάς, τουρισμού και γαστρονομίας υπό την αιγίδα της UNESCO στη Βαρκελώνη, με την υποστήριξη του έργου Πολιτιστικού Τουρισμού CHARTS.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την παρουσίαση έκανε η Ιέβα Τρέια-Μωραϊτη, υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREGIVC, στο οποίο επικεφαλής είναι ο δήμος Νοτίου Πηλίου και συμμετέχουν αυτοδιοικήσεις, φορείς τουρισμού και πολιτισμού από 11 χώρες της ΕΕ.
Η παρουσίαση αφορούσε στην οινογαστρονομική εμπειρία των παραδοσιακών τσιπουράδικων από την πλευρά του επισκέπτη, με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που εμπεριέχεται και την ανάδειξή της διεθνώς. Ως τελικός στόχος προτείνεται η διεκδίκηση της ένταξης στη λίστα άυλης κληρονομιάς της UNESCO. Η παράδοση των τσιπουράδικων του Βόλου ταιριάζει απόλυτα με τους στόχους της UNESCO για την διαφύλαξη της άυλης κληρονομιάς.
Η τοπική γαστρονομία αποτελεί σημαντικό προϊόν για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού σε συνδυασμό με τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά του Βόλου και της Μαγνησίας. Η ανάδειξη τοπικών προϊόντων, όπως το τσίπουρο και οι μεζέδες, είναι μία από τις 12 θεματικές ενότητες καλών πρακτικών του έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS.
Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και την έδρα της UNESCO ‘Πολιτισμός, Τουρισμός, Ανάπτυξη’ στο Πανεπιστήμιο Παρισιού Πάνθεον – Σορβόνης. Συμμετείχαν εισηγητές από πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, καθώς και εκπρόσωποι μουσείων και οργανισμών γαστρονομίας, πολιτισμού και τουρισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λάρισα: Τα πλαστά πτυχία έφεραν… απολύσεις στο νοσοκομείο
Κι έγινε η σπίθα πυρκαγιά! Φωτιά από βραχυκύκλωμα σε κολόνα της ΔΕΗ στην εθνική οδό
Καλαμάτα: Ο 68χρονος και η… χασισοφυτεία του
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του Newsit