Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.
Μέχρι στιγμής, 2024 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποχωρήσει από την περιοχή και μεταφέρονται με λεωφορεία σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας.
Σύμφωνα δε με την αστυνομία, η επιχείρηση στην οποία παίρνουν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί, εξελίσσεται ομαλά και δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση στον καταυλισμό.
Πρώτα μετακινούνται άνθρωποι που διέμεναν σε σκηνές εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής ενώ προτεραιότητα παραμένει και η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών γραμμών που βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και 66 μέρες.
Πάντως, στη διασταύρωση της εθνικής οδού που οδηγεί στην Ειδομένη, τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες “ξεπροβόδιζαν” ομάδες κλόουν από διάφορες χώρες που είχαν έρθει για να διασκεδάσουν τα παιδιά του καταυλισμού αλλά λόγω της επιχείρησης, δεν μπόρεσαν να περάσουν.
«Είμαστε εθελοντές που προσπαθούμε να προσφέρουμε χαρά σ΄αυτά τα παιδιά αλλά και στα μέλη των ΜΚΟ που βρίσκονται δίπλα τους και αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κίμπερλι από την ομάδα «The flying seagull project».
Μέχρι στιγμής 1528 άτομα από την Ειδομένη,έχουν μεταφερθεί σε 7 χώρους φιλοξενίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών που ξεκίνησε νωρίς το πρωί.
Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει σε ενοικιασμένους χώρους σε πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στη δομή που ανακατασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.
Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό, εκατό άτομα έφυγαν από τον ενοικιασμένο χώρο στο Δερβένι και κινούνται στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης του δρόμου που οδηγεί στη Θεσσαλονίκη, με προορισμό, πιθανότατα, κάποια άλλο χώρο φιλοξενίας προσφύγων.
Έφθασαν το μεσημέρι στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, συγκεκριμένα στο παλιό βυρσοδεψείο Καραμανλή, οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ειδομένη.
Στο νέο κέντρο φιλοξενίας κατέφθασαν τέσσερα λεωφορεία, ενώ αναμένονται άλλα τόσα μέχρι το βράδυ. Σημειώνεται, ότι οι επιβάτες του ενός λεωφορείου δεν κατέβαιναν αρχικά από αυτό, απαιτώντας από τον οδηγό να τους πάει στη δομή που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 30 λεπτών με την αστυνομία, οι πρόσφυγες πείστηκαν να αποβιβαστούν. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασαν αρκετά ταξί, στα οποία επιβιβάστηκαν οι εν λόγω πρόσφυγες με άγνωστο προορισμό.
Από νωρίς το πρωί, στον χώρο φιλοξενίας βρισκόταν μεγάλη αστυνομική δύναμη, καθώς και στελέχη του στρατού, ενώ το μεσημέρι προσφέρθηκε μεσημεριανό σε όλους τους πρόσφυγες. Ο νέος χώρος διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για τη φιλοξενία των προσφύγων, ιατρείο καθώς και ειδικό χώρο για τη φύλαξη μικρών παιδιών.
Η διαδικασία εκκένωσης θα διαρκέσει μερικές μέρες, ενώ, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν ήδη ετοιμαστεί. Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους περίπου 10.000 ανθρώπους που “εγκλωβίστηκαν” στην περιοχή όταν έκλεισε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.
«Η εκκένωση της Ειδομένης άρχισε χωρίς τη χρήση βίας και σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου για τον συντονισμό της προσφυγικής κρίσης, Γ. Κυρίτση, θα ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες, διάστημα που θα επιτρέψει τη σταδιακή εκκένωση» σχολίασε η Έλενα Βαλεντσιάνο, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και προεδρεύουσα στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να αποφύγουν κάθε ένταση ώστε να διαφυλάξουν την ήρεμη κατάσταση. Δίνουμε έμφαση στον ειρηνικό τρόπο μετακίνησης, με πληροφόρηση και με διαφανή τρόπο, χωρίς τη χρήση βίας από την αντιτρομοκρατική αστυνομία και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, όπως έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε.
Επίσης, η κ. Βαλεντσιάνο σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η φροντίδα των ανθρώπων στα νέα κέντρα φιλοξενίας, με τη βοήθεια των διεθνών οργανώσεων και της ΕΕ. «Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες χώρες, όπως έχουν δεσμευτεί να κάνουν» κατέληξε.
Τα ξημερώματα αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση της αστυνομίας που έχει θέσει σε κλοιό ολόκληρο το “καμπ” της Ειδομένης να απομακρύνει τους δημοσιογράφους από τον καταυλισμό και να τους απαγορεύσει την είσοδο σε αυτόν.
Αρχικά οι δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν περίπου στα τρία χιλιόμετρα και λόγο μετά τις επτά ζητήθηκε να πάνε ακόμη πιο μακριά…
Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της επιχείρησης εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ, REUTERS