Ενδεικτική της ουσίας του προβλήματος που δημιουργείται σταδιακά στα νησιά του βορείου Αιγαίου από την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, είναι η εθνική καταγωγή των 124 μεταναστών και προσφύγων που καταγράφηκαν, από το σύνολο των 184 που πέρασαν στη Λέσβο το τελευταίο τριήμερο και συγκεκριμένα από το πρωί της περασμένης Παρασκευής μέχρι και σήμερα το πρωί.
Ας σημειωθεί ότι οι τελευταίοι 60 πέρασαν στη Λέσβο χθες στις 6 το απόγευμα και φιλοξενήθηκαν όλη τη νύχτα στον πρόχειρο καταυλισμό της Σκάλας Συκαμνιάς αφού η Υπηρεσία πρώτης υποδοχής στο κέντρο καταγραφής της Μόριας δεν μπορούσε να τους παραλάβει και να τους καταγράψει λόγω παρέλευσης του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων.
Τη συντριπτική πλειοψηφία των 124 καταγεγραμμένων που έφτασαν στη Λέσβο τις τελευταίες τρεις μέρες αποτελούν άνδρες μετανάστες από χώρες της Αφρικής, ενώ δεν λείπουν και μετανάστες από “εξωτικές” χώρες όπως η… Τζαμάϊκα! Πιο συγκεκριμένα, από τους 124 ανθρώπους που έφτασαν στη Λέσβο το τελευταίο τριήμερο, προσφυγικό προφίλ θα μπορούσαν να έχουν μόνο 13 άτομα- δέκα που προέρχονται από το Ιράκ, δυο από τη Συρία και ένας από το Αφγανιστάν.
Οι υπόλοιποι κατάγονται:
54 από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Επτά από την Αιθιοπία. Από τρεις από την Αλγερία, τη Γκάνα, τη Γουινέα και το Μάλι. 12 από το Καμερούν. Δυο από το Μπαγκλαντές. Τέσσερις από τη Σιέρα Λεόνε. Πέντε από την Αγκόλα. Εννέα από την Ερυθρία. Και τέλος από ένας από τη Νιγηρία, το Σουδάν, την Ακτή του Ελεφαντοστούν, τη Γκάμπια, τη Τζαμάικα και τέλος ένας από την Τουρκία. Ο τελευταίος ζήτησε και πολιτικό άσυλο δηλώνοντας αντίπαλος του καθεστώτος Ερντογάν.
Κι ενώ στη Λέσβο πέρασαν 184 άτομα, στη Χίο και στη Σάμο για έβδομη συνεχή μέρα, οι ροές ήταν μηδενικές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου σήμερα το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι καταγεγραμμένοι 11.445 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι στο σύνολο τους έχουν ζητήσει άσυλο. Συγκεκριμένα στη Λέσβο ζουν 5.840 άτομα, στη Χίο 3.608 και στη Σάμο 2047.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ