Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Τριμελές του Αιγίου ο μητροπoλίτης Αμρόσιος, για τα λεγόμενά του για τους ομοφυλόφιλους που είχαν προκαλέσει σάλο. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με 3ετή αναστολή. Το δικαστήριο του αναγνώρισε ως ελαφρυντικό τον πρότερο έντιμο βίο.
Από το ακροατήριο ακούστηκαν αντιδράσεις, όπως «αίσχος» και «πουλημένοι» ενώ οι δικηγόροι του Μητροπολίτη ανέφεραν πως θα φτάσουν μέχρι τον Αρειο Πάγο για να ακυρωθεί αυτή η ποινή.
Μπροστά στις κάμερες, ο μητροπολίτης Αμβρόσιος δήλωσε πως “για το Θεό και την πίστη μας, ακόμα και φυλακή πηγαίνω”. Συνέχισε μάλιστα ως εξής: “Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μου έκανε! Σήμερα είναι η πιο ιστορική ημέρα τής ζωής μου, διότι διώκομαι για την αγάπη Του!».
Τώρα βέβαια τι σχέση έχει ο Θεός και η πίστη με το “φτύστε τους ομοφυλόφιλους” που έγραφε ο Μητροπολίτης, είναι μια άλλη ιστορία…
Η ανακοίνωση της μητρόπολης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων
ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος εκρίθη ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου και για τις δυο κατηγορίες (δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος), για την υπόθεση με την ανάρτηση που είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2015 στο προσωπικό του ιστολόγιο με την οποία είχε καταφερθεί εναντίον των ομοφυλοφίλων.
Υπενθυμίζεται πως ο Σεβασμιώτατος είχε αθωωθεί πρωτοδίκως τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και η Έδρα είχε κάνει δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως, η οποία είχε θεωρήσει πως το κείμενο με την επίμαχη φράση δεν ήταν επικίνδυνο για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ομοφυλοφίλων. Είχε κάνει επίσης δεκτό τον ισχυρισμό του Σεβασμιωτάτου πως δεν εννοούσε τους ομοφυλόφιλους αλλά τους πολιτικούς που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης.
Ωστόσο, έπειτα από την έφεση που άσκησαν ο Εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου στην αθωωτική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, η υπόθεση οδηγήθηκε σε δεύτερο βαθμό και συγκεκριμένα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, το οποίο συνεδρίασε υπό την εξής σύνθεση: κ. Νικόλαος Μανιώτης (πρόεδρος), κ. Ελένη Ταπεινού (σύνεδρος), κ. Πανωραία Σπανού (σύνεδρος) και κ. Ροδόπη Νικολούδη (εισαγγελέας).
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδίκαση της έφεσης ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη 23 Ιανουαρίου με τις καταθέσεις των μηνυτών και, έπειτα από ολιγόωρη διακοπή, συνεχίστηκε με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπερασπίσεως. Μάρτυρες υπερασπίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας είχαν καταθέσει οι Σεβασμιώτατοι Mητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας και Ηλείας κ. Γερμανός, ο Αιγιώτης παιδίατρος κ. Σωτήριος Καρανικόλας και η δικηγόρος εξ Αθηνών κ. Ελένη Καρνιάτη.
Η πολύωρη (σχεδόν 10 ώρες) ακροαματική διαδικασία κούρασε (και λόγω ηλικίας) τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος όμως, όπως τόνισε, με την βοήθεια του Θεού κατόρθωσε να ανταποκριθεί στη δύσκολη για εκείνον δοκιμασία.
Λίγο πριν τις 7μ.μ. ο Πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου πρότεινε τη διακοπή τής δίκης λόγω παρελεύσεως του ωραρίου, η οποία συνεχίστηκε χθες, στις 10π.μ. Η χθεσινή διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του Σεβασμιωτάτου, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και κατά την οποία υπογράμμισε ότι δεν καταφέρεται εναντίον των ομοφυλοφίλων παρά μόνο εναντίον της αμαρτίας, τονίζοντας ότι το μένος του ήταν εναντίον των πολιτικών που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης. Όπως είπε, αυτά που έγραψε (στο επίμαχο δημοσίευμα) τα έγραψε όχι με δόλο αλλά για να προφυλάξει την κοινωνία, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως κατά το χρόνο του δημοσιεύματος η συμβίωση των ομοφυλοφίλων ήταν ποινικό αδίκημα. Επίσης, είπε ότι δεν κατονόμασε πρόσωπα, αλλά αναφέρθηκε μόνο στην ομοφυλοφιλία, προσθέτοντας σε άλλο σημείο της απολογίας του ότι δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό βίας λόγω του δημοσιεύματος.
Απευθυνόμενος δε προς την Έδρα ο Σεβασμιώτατος είπε χαρακτηριστικά: «Νομικός δεν είμαι, αλλά η δίωξή μου αφορά τα πιστεύω και τις θέσεις μου, δεν αναφέρθηκα σε πρόσωπα, αλλά στην αμαρτία και στους πολιτικούς», συμπληρώνοντας ότι διαπνέεται «από αγάπη προς τον άνθρωπο και δη τον πάσχοντα άνθρωπο».
Μετά την απολογία του, η Εισαγγελέας με εμπεριστατωμένη ανάλυση και νομική επιχειρηματολογία, πρότεινε την αθώωση του Σεβασμιωτάτου, τονίζοντας ότι ο λόγος του μπορεί να είναι εν μέρει ακραίος αλλά δεν μπορεί να διεγείρει βία και να προκαλέσει εχθροπάθεια, ωθώντας άτομα ή ομάδες να προβούν σε ακραίες καταστάσεις εναντίον άλλων. Όσον αφορά δε στη φράση «φτύστε τους, μαυρίστε τους», είπε ότι είναι ξεκάθαρη και αφορά πολιτικούς.
Ακολούθησαν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης και μετά από διακοπή δύο ωρών, το δικαστήριο εκφώνησε την απόφασή του στην κατάμεστη αίθουσα, κηρύσσοντας ένοχο τον Σεβασμιώτατο και επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή.
Ο κόσμος, στο άκουσμα της απόφασης, φώναξε «αίσχος», με την πλειοψηφία των παρευρισκομένων να κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη. Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκονταν κάμερες τηλεοπτικών σταθμών τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας, στις οποίες ο Σεβασμιώτατος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Για τον Θεό και την πίστη μας ακόμα και φυλακή πηγαίνω! Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μου έκανε! Σήμερα είναι η πιο ιστορική ημέρα τής ζωής μου, διότι διώκομαι για την αγάπη Του!».
Στο Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου από νωρίς το πρωί βρέθηκαν δεκάδες ιερείς όπως και πολλοί πολίτες από την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα, οι οποίοι στο τέλος αποδοκίμασαν το δικαστήριο για την καταδικαστική απόφαση φωνάζοντας παράλληλα «Άξιος» για τον σεπτό Ποιμενάρχη μας και καταχειροκροτώντας τον κατά την έξοδό του.