Νέα στοιχεία σε ένα θρίλερ που απασχολεί έντονα από το περασμένο Σάββατο τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Όπως διαπιστώθηκε, οι 8 αξιωματικοί που ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, ξήλωσαν και πέταξαν πριν φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγαν από την Τουρκία. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί είπαν πως αποφάσισαν να ξηλώσουν το συγκεκριμένο σύστημα, αφού οι εντολές που είχαν ήταν πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης έπρεπε να εξαφανίσουν το συγκεκριμένο σύστημα, πράγμα που έκαναν. Σύμφωνα με τα όσα είπαν το εξάρτημα που πέταξαν οι ”8” περιείχε μόνο στρατιωτικά δεδομένα και συντεταγμένες. Οι στρατιωτικοί που κατηγορούνται από την Άγκυρα για συμμετοχή στο σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν, τόνισαν πως όταν αποφάσισαν να φύγουν από την Τουρκία, έβγαλαν τα όπλα από τις θήκες τους και τα πέταξαν στο έδαφος, σε ένα ξέφωτο κοντά στο πεδίο άσκησης. Στη συνέχεια πέταξαν και τις θήκες. Αμέσως μετά όπως είπαν «έπρεπε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με το σύστημα που υπάρχει στο ελικόπτερο και είναι καταχωρημένες συντεταγμένες, στρατιωτικοί χάρτες αλλά και οι τελευταίες διαδρομές και επιχειρήσεις του ελικοπτέρου. Ακολουθήσαμε τις εντολές που είχαμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».
Εν τω μεταξύ μετά τις αλλεπάλληλες απειλές, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν τους 8 Τούρκους αξιωματικούς για την καλύτερη δυνατή ασφάλειά τους. Έτσι αργά χθες το βράδυ (19-07-2016) τους ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθούν από το αστυνομικό τμήμα Φερών που κρατούνταν, σε άλλο της περιοχής, κάτι που τους αναστάτωσε ακόμη περισσότερο. Σε επικοινωνία που είχαν με τη δικηγόρο τους, την κ. Μαρινάκη, την ενημέρωσαν για τη νέα εξέλιξη και εκείνη προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντάς τους ότι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν και πως αυτή η κίνηση κράτησής τους σε διαφορετικό αστυνομικό τμήμα είναι για το καλό τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Τούρκοι αξιωματικοί πάντως δηλώνουν φοβισμένοι για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Όπως έλεγαν κάποιοι από τους συγγενείς τους έχουν εγκαταλείψει ήδη τα σπίτια τους στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τυχόν επιθέσεις που μπορεί να εκδηλωθούν από υποστηρικτές της κυβέρνησης Ερντογάν. Όλοι επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, παρά τα όσα υποστηρίζει η Άγκυρα. Ένας στρατιωτικός είπε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το μικρό παιδί του που σε λίγες ημέρες έχει γενέθλια, ενώ ένας άλλος μίλησε για την υγεία της ετοιμόγενης γυναίκας του. Όλοι τους βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση και πιστεύουν πως μόνο η Ελλάδα μπορεί να τους σώσει με το να τους δώσει άσυλο…
Αύριο θα ξεκινήσει η δίκη τους. Στις 12.00 το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα μας και της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση. Την ίδια ώρα η Ελλάδα δέχεται αφόρητη πίεση από την κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να εκδοθούν οι 8 στη γειτονική χώρα. Μετά τα φιλοκυβερνητικά Μέσα που έκαναν αναφορά για άμεση συμμετοχή των συγκεκριμένων στρατιωτικών στο σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν ήρθε και η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου πρέσβη, Κερίμ Ουράς που τόνισε μεταξύ άλλων πως «η μη έκδοση των 8 δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρερμηνεία από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης των δηλώσεων του Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς σχετικά με την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτών στη γείτονα χώρα, διαπιστώνει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα σε ανακοίνωσή της και διευκρινίζει: «Ο πρεσβευτής (σ.σ. κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις εξελίξεις στην Τουρκία) τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Σαββατοκύριακου θα τύχουν μιας δίκαιης και διαφανούς δίκης στην πατρίδα (τους).
Δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο (ο πρεσβευτής) δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό του καθήκον ως πρεσβευτή είναι να βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρεί την κατάσταση σταθερή.
Ο πρεσβευτής ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο ανώτατο επίπεδο για την έγκαιρη υποστήριξη και τη συνεργασία που προσέφεραν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος του νόμου».