Πέμπτη, 18 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Αλεξανδρούπολη: Πήραν την αναβολή που ζήτησαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί – Οι επόμενες κινήσεις τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου (Φωτό)!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με χειροπέδες στα χέρια και μπλούζες στα κεφάλια για να κρύψουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εμφανίστηκαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί. Όλοι επιμένουν πως δεν σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος…

Τριήμερη αναβολή της αυτόφωρης διαδικασίας ζήτησαν και πήραν οι 8 συλληφθέντες Τούρκοι στρατιωτικοί, που νωρίτερα  οδηγήθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι στρατιωτικοί αιτήθηκαν τριήμερης αναβολής, με το αιτιολογικό της καλύτερης προετοιμασίας της κατάθεσής τους, αίτημα που αποδέχθηκε η δικαστής και έτσι το αυτόφωρο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, στις 12.00 το μεσημέρι. Στο μεταξύ, οι 8 κρατούμενοι επρόκειτο να οδηγηθούν σήμερα το πρωί στην υπηρεσία ασύλου, μετά την υποβολή, ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου, της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους. Ωστόσο, προηγήθηκε η προσαγωγή τους στο δικαστήριο κι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί αυτό το «ραντεβού» με την υπηρεσία.

Όπως έγινε γνωστό, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Φερών. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε χθες τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου.

Οι καταθέσεις των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης Μένια Πολυχρόνη, μιας εκ των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες, «Βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Απλά εκτελούσαν, μαζί με δύο ακόμη ελικόπτερα εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν είναι πολεμικά ελικόπτερα αλλά μεταφοράς προσωπικού και ασθενών. Ξαφνικά δεχθήκανε πυρά από την τουρκική αστυνομία και μόνο τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Ήταν τρία τα ελικόπτερα και τα δύο καταστράφηκαν. Φοβήθηκαν για τη ζωή τους, πήραν το ελικόπτερο και ήρθαν στην Ελλάδα λόγω εγγύτητας», εξήγησε η συνήγορος υπεράσπισης.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σύμφωνα με τη κ. Πολυχρόνη εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που αφήσανε πίσω, καθώς είναι όλοι παντρεμένοι με παιδιά. «Πιστεύουμε και θέλουμε να ακολουθήσει η Ελλάδα τον ασφαλέστερο δρόμο για την ελληνική δικαιοσύνη, ο οποίος σύμφωνα με την υπεράσπιση είναι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, οι διεθνείς συνθήκες, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η κ. Πολυχρόνη.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Τέλος όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η δικηγόρος Λία Μαρινάκη απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των οκτώ αξιωματικών κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, λέει «τους παρομοίωσα με στρατιώτες σε αμερικανικές ταινίες», αφού όταν προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ήταν ανήσυχοι και φοβισμένοι. Σημειώνεται ότι η ποινή του θανάτου δεν ισχύει στην Τουρκία, αν και η πολιτική ηγεσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ερωτηθείς προχθές σχετικά, είχε πει ότι η ποινή δεν ισχύει στην Τουρκία, αλλά αν τεθεί θέμα «νομικών ρυθμίσεων, αυτό μπορεί να συζητηθεί με τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς ηγέτες στην Εθνοσυνέλευση». Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς απευθυνόταν χθες σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη και ενώ οι οπαδοί φώναζαν το σύνθημα «θέλουμε εκτέλεση», είπε «θα γίνει αυτό που πρέπει».

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε