Ο σεφ μιλάει για τη ζωή και την επαγγελματική του πορεία. Η Αλόννησος ήρθε μετά από τα χρόνια στις ΗΠΑ και το Μεξικό…
Ο Έλληνας σεφ Ντέμης Καραναστάσης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποίηση. Φέτος βραβεύτηκε και είδε το εστιατόριο που διατηρεί στην Αλόννησο να γεμίζει ασφυκτικά τα περισσότερα μεσημέρια αλλά και βράδια. Ο ίδιος βάζει συνεχώς νέους στόχους και στοιχήματα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Κάθε σεζόν είναι και μια νέα μάχη για να πείσει και να κερδίσει τους καταναλωτές. Η Αλόννησος όπως λέει, είναι το νησί που τον ηρεμεί και τον κάνει να λειτουργεί με καθαρό μυαλό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η επαγγελματική του ενασχόληση με τη μαγειρική ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο με ένα σάντουιτς grilled cheese στο οποίο ξέχασε τις… πίκλες και εξελίχθηκε στο να αποκτήσει το δικό του εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στην Αλόννησο που ψηφίστηκε ως Τraveller’s choice 2023. Έζησε -και μαγείρεψε- στο Λας Βέγκας, ταξίδεψε έως και στο Μεξικό εντάσσοντας νέες γεύσεις στο γαστρονομικό του ρεπερτόριο, μέχρι που βρήκε την Ιθάκη του στις Σποράδες.
Ο Έλληνας σεφ Ντέμης Καραναστάσης έχει όπως λέει ως αγαπημένο του πιάτο «αυτό που αρέσει στον πελάτη» και διηγείται την ιστορία του με τη μαγειρική, που ξεκινάει αρκετά χρόνια πίσω, την εποχή της Χούντας. «Κάτι με τραβούσε στη μαγειρική από μικρός. Μεγάλωσα την περίοδο της Χούντας στα Μελίσσια, στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, πήγαινα σχολείο και χτυπούσαν οι σειρήνες. Τα σπίτια τότε ήταν πολύ πυκνοκατοικημένα και ό,τι μαγείρευε η μητέρα μου το μύριζα από το σχολείο, που ήταν 200 μέτρα μακριά.
Αμέσως μετά το γυμνάσιο, μετανάστευσε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. «Έφυγα στην Αμερική γιατί έδωσα εξετάσεις και δεν πέρασα. Εκεί, πήγαινα σε εστιατόριο δικών μου ανθρώπων και έμπαινα κρυφά-κρυφά στην κουζίνα για να μαγειρέψω. Το πρώτο πιάτο που έφτιαξα ήταν ένα grilled cheese sandwich. Είχα τόση χαρά μέχρι που η σερβιτόρα το επέστρεψε στην κουζίνα γιατί είχα ξεχάσει τις πίκλες».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στον κόσμο της μαγειρικής, που συνεχίστηκε στις κουζίνες των καζίνο στο Λας Βέγκας. «Στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, έζησε για 13 χρόνια, μέχρι που έγινε η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Μετά επήλθε οικονομικη καταστροφή στην Αμερική, απολύθηκε κόσμος από τα καζίνο γιατί δεν υπήρχαν τουρίστες, ήρθα στην Ελλάδα και έμαθα για την Αλόννησο… κατα λάθος», εξιστορεί ο σεφ.
«Ήμουν 45 ετών τότε και όταν έφτασα, κάτι έκανε “κλικ” μέσα μου». Ο Ντέμης αγάπησε το νησί των Σποράδων για την ποιότητα ζωής, την σχεδόν μηδαμινή εγκληματικότητα και την ηρεμία της. «Είναι πανέμορφο νησί, η Χαβάη της Ελλάδας» υπογραμμίζει.
Εκεί, πριν από πέντε χρόνια άνοιξε το εστιατόριό του, που προσφέρει ελληνικά παραδοσιακά πιάτα με μια μοντέρνα οπτική, αλλά και στοιχεία που έχει κρατήσει από τα ταξίδια του στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική. «Οι τουρίστες δεν θέλουν να φάνε γκουρμέ φαγητά στην Αλόννησο, αλλά παραδοσιακά. Μαριδάκι, προβατίνα -που έχει γίνει διάσημη ως πιάτο του μαγαζιού μαζί με τα παϊδάκια προβατίνας- και διαφορετικά είδη σαλάτας».
«Έχω κρατήσει στοιχεία από κάθε περιοχή που επισκέφτηκα γιατί πάντα μάθαινα 1-2 τοπικά πιάτα», σημειώνει. Για τον Ντέμη Καραναστάση, η μαγειρική είναι δημιουργία και χαρά της ζωής και όπως λέει, «το αγαπημένο μου πιάτο είναι αυτό που αρέσει σε εσένα. Μου αρέσει το χταποδάκι, τα κεφτεδακια, τα θαλασσινά και μουσακάς και από γλυκά το γαλακτομπούρεκο», αναφέρει.
Το τελευταίο διάστημα μετατρέπει την κουζίνα του σε… στούντιο καθώς ξεκινάει να παραδίδει online μαθήματα μαγειρικής. «Tα μαθήματα θα γίνονται στα αγγλικά και θα είναι διαθέσιμα διεθνώς στις πλατφόρμες της Google στα social media, και θα αφορούν φυσικά την ελληνική κουζίνα», εξηγεί.
Πηγή: thesstoday.gr