Έκκληση των Επιμελητηρίων Κρήτης για την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ζημιών από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν πρόσφατα την Κρήτη
Δραματική έκκληση των Επιμελητηρίων Κρήτης για την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ζημιών φυσικών καταστροφών απευθύνεται προς τα συναρμόδια υπουργεία, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και τον Περιφερειάρχη Κρήτης.
Το “Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης”, ζητάει την άμεση λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν πρόσφατα την Κρήτη και όπως επισημαίνουν τα μέλη του: «Το νησί της Κρήτης δέχθηκε πρωτοφανές ύψος βροχοπτώσεων, οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά, δίκτυα υποδομών, περιουσίες και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα χώρους περιβάλλοντος επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα.
Μεταξύ των έργων υποδομών, τα οποία επλήγησαν, συμπεριλαμβάνεται και ο αιματοβαμμένος, μοναδικός οδικός άξονας του νησιού, ο κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενος “Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης”. Πέραν των κατολισθήσεων πρανών που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, σε όλο το μήκος του, υπάρχει κατάρρευση του ίδιου του οδικού άξονα στην περιοχή “Μεγάλα Χωράφια” της Π.Ε. Χανίων, με αποτέλεσμα η διεξαγωγή της κυκλοφορίας να πραγματοποιείται, εκ περιτροπής, από ένα μόνο ρεύμα κυκλοφορίας».
Αγωνία και προβληματισμός εν όψει τουριστικής περιόδου
Το συμβούλιο επισημαίνει παράλληλα την έντονη αγωνία και τον προβληματισμό όσον αφορά στον τρόπο και τον χρόνο αποκατάστασης των ζημιών των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των έργων υποδομής, που υπάρχει σε επιχειρηματίες και φυσικά στους κατοίκους της Κρήτης. «Ενόψει, μάλιστα, της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο προβληματισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα, όχι και τόσο, ενθαρρυντικά σημεία για τη συνέχιση της θετικής αύξησης του τουρισμού, από πλευράς κρατήσεων, αφού ο τουρισμός, η αποκαλούμενη και βαριά βιομηχανία, αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της Κρήτης».
Από κοινού τα επιμελητήρια της Κρήτης τονίζουν ότι μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί θετικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών των φυσικών φαινομένων. «Ήδη όλοι οι δήμοι της Π.Ε. Χανίων και οι δήμοι, εκτός του δήμου Ανωγείων, της Π.Ε. Ρεθύμνης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ότι αυτό συνεπάγεται» αναφέρουν τονίζοντας όμως ότι δυστυχώς, τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά: «…θα πρέπει να ληφθούν ακόμη περισσότερα ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για την πρωτογενή, τη δευτερογενή παραγωγή και τη τουριστική περίοδο που βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών και δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο κωλυσιεργίας».
Ως μέτρα και πρωτοβουλίες αναφέρουν την εμπεριστατωμένη και επακριβή, καταγραφή των ζημιών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τόσο των υποδομών όσο και των ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων απωλειών κερδών κλπ. Το να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια, από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους, οι πληγέντες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, από τις φυσικές καταστροφές. Να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους η αποκατάσταση των καταστροφών στα έργα υποδομής, ιδιαίτερα των οδικών δικτύων και να επισπευσθούν και να συντμηθούν οι διαδικασίες επιλογής μελετητών και εργολάβων αποκατάστασης ζημιών των έργων υποδομής με ειδική, για το σκοπό αυτό, νομοθετική ρύθμιση.