Τοπικά Νέα

Αμφίπολη: Ανακοινώσεις για το ταφικό μνημείο – Λύθηκε το μυστήριο;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση - παρουσίαση της πορείας των ανασκαφικών εργασιών στον πολυσυζητημένο, την τελευταία διετία, λόφο Καστά της Αμφίπολης...

Στην εκδήλωση αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, να μιλήσουν ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, με θέμα “Αποτελέσματα γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών στον Καστά”, αλλά και η αρχαιολόγος, ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης, προϊστάμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

 

Η κεραμική και τα νέα ευρήματα μέσα και έξω από τον τάφο της Αμφίπολης, οι οικοδομικές φάσεις του μνημείου η μελέτη της ζωφόρου σε συνδυασμό με το ψηφιδωτό δάπεδο, οι πόρτες, οι σφίγγες και οι Καρυάτιδες θα δώσουν μια πρώτη εικόνα να σκεφτούμε την απάντηση στο ερώτημα για ποιον θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί αυτός ο τάφος που ίσως αποτελεί έναν προθάλαμο για κάτι μεγαλύτερο που κρύβεται στα σπλάχνα του τύμβου Καστά.

Η κατασκευή του ταφικού συμπλέγματος όπως υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ο αρχιτέκτονας Λεφαντζής δείχνει την ύπαρξη Μακεδονικού εμβάτη. Πρόκειται για το συμβατικό μέγεθος που χρησιμοποιούσαν οι αρχιτέκτονες για να βγάλουν τις μαθηματικές αναλογίες μιας κατασκευής. Στην προκειμένη περίπτωση ως μονάδα χρησιμοποιήθηκε το ύψος του Λέοντα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το ύψος του βάθρου με ημικίονες και ασπίδες, έχει δυο φορές το ύψος του λιονταριού ενώ συνολικά είναι στα 15,84 μέτρα. Αν το πολλαπλασιάσουμε επί εκατό βρίσκουμε τη διάμετρο του τύμβου που είναι 158, 4 μέτρα και εάν το πολλαπλασιάσουμε επί χίλια βρίσκουμε το μήκος των τοιχών της Αλεξάνδρειας που είναι 15.840 μέτρα.
Από εδώ συνάγεται το πρώτο συμπέρασμα ότι ο σχεδιαστής του τύμβου Καστά είχε απόλυτη γνώση των κατασκευαστικών μεγεθών της Αλεξάνδρειας κάτι που θα επιβεβαιωθεί και από τα νέα στοιχεία που θα ανακοινωθούν. Όσο για τον περίβολο αποτελεί περίβολο με υψηλή γνώση γεωμετρίας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η απόδοση κατασκευής του μνημείου στο Δεινοκράτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες της ανασκαφής, καθιστά σαφές ότι ο ίδιος πήρε εντολή από τον Μέγα Αλέξανδρο ή από κάποιο πρόσωπο του πολύ στενού περιβάλλοντός του να φτιάξει το συγκεκριμένο οικοδόμημα στη μακεδονική πόλη, το οποίο προοριζόταν για κάποιο υψηλό πρόσωπο της μακεδονικής δυναστείας.

Προφανώς, ο αρχιτέκτονας του τύμβου ήθελε να αποδώσει έναν έντονο συμβολισμό για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που τάφηκαν στο εσωτερικό του και ήθελε να συνδέσει με αυτό τον τρόπο τη Μακεδονία με την Αλεξάνδρεια.

Πηγή: thousandnews.gr

 

Τοπικά Νέα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα