όπου πάνω από 80 εκατομμύρια κυβικά χώματος υποχώρησαν, θάβοντας τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Το συγκεκριμένο κόστος προκύπτει από το γεγονός πως εκεί βρίσκονταν τέσσερις γερανοί της ΔΕΗ που πλέον θεωρούνται ολοκληρωτικά κατεστραμένοι και οι οποίοι κοστίζουν από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας. Επιπλέον το κόστος απομάκρυνσης των χωμάτων μπορεί να κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει το μισό λογαριασμό για τη μετεγκατάσταση του χωριού Ανάργυροι. Σε αυτό το χωριό, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Δείτε τις εικόνες στο επόμενο βίντεο…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως γράφει η εφημερίδα ”Ελεύθερος Τύπος”, η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης λιγνίτη που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση. Σε περίπτωση που δε θα είναι δυνατή καμία αξιοποίηση, η ζημιά θα πρέπει να υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ!
Εν τω μεταξύ, οι έρευνες αποδίδουν την πρωτοφανή κατολίσθηση στην σύσταση του εδάφους, στα ρήγματα της περιοχής και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Πλέον οι 220 κάτοικοι από το γειτονικό χωριό Ανάργυροι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές. Οι ειδικοί παρακολουθούσαν το φαινόμενο και για λόγους ασφαλείας έκλεισαν το ορυχείο από τις 3 Ιουνίου. Μάλιστα, μετακίνησαν και τους τεράστιους καδοφόρους γερανούς. Ομως κανείς δεν περίμενε το μέγεθος της καταστροφής. Περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος «γλίστρησαν» από την πλαγιά, καταπλακώνοντας τελικά τέσσερις από τα έξι μηχανήματα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η επιχείρηση θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στους κατοίκους του οικισμού και σημείωσε ότι οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές προς το παρόν θα μπορούν να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της περιοχής. Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ανακοίνωσε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανακούφιση των κατοίκων και σε άμεση συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες από εξειδικευμένα συνεργεία Μηχανικών που θα ελέγξουν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και θα κρίνουν εάν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν με ασφάλεια οι ιδιοκτήτες τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων
ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Οικισμού. Ο υπουργός εξήγησε ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τον νόμο του 2011 τροποποιώντας το άρθρο 28 προκειμένου «να τρέξει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των Αναργύρων». Δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση», και διευκρίνισε ότι αμέσως μετά θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες της μετεγκατάστασης».
Αποκαλυπτικές είναι οι πανοραμικές εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείου Αμυνταίου. Εκτιμάται ότι αποκολλήθηκαν μάζες της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, μάλιστα, δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες, ενώ η επιχείρηση εφιστά την προσοχή σε μη ειδικευμένα άτομα να μην πλησιάσουν την περιοχή.
Η ΔΕΗ τονίζει ότι η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Το φαινόμενο βρισκόταν υπό παρακολούθηση και η λειτουργία του ορυχείου είχε διακοπεί από τις 3 Ιουνίου, ωστόσο οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.
Η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεών του, ενώ έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών.
Εξαιτίας της κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από 3 μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.
Πηγή: kozan.gr, neaflorina.gr, eordaialive.com – Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ