Τοπικά Νέα

Ανακαλύφθηκε αρχαίος οικισμός στην Κάρυστο

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο παρακολούθησης τεχνικού έργου, για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση Πυργάρι - Ντάρδιζα, σε απόσταση 3 χλμ. νότια του χωριού Γιαννιτσίου του Δήμου Καρύστου.

Στο σημείο πραγματοποιείται, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και της προϊσταμένης δρ. Α. Σίμωσι, αρχαιολογικός καθαρισμός, από τις 29 Ιουλίου 2019, ενώ θα ακολουθήσουν δοκιμαστικές τομές.

Η υπό διερεύνηση εγκατάσταση εντοπίζεται σε φυσικά οχυρή θέση, καθώς καταλαμβάνει τμήμα βραχώδους λόφου, με προσαρμογή στο φυσικό ανάγλυφο και με εποπτεία προς βορρά στους θαλάσσιους δρόμους και στον οχυρωμένο οικισμό της Φιλάγρας. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα εκτείνονται σε μήκος 46 μ. και πλάτος 22.50 μ. και αναπτύσσονται με διεύθυνση ΝΑ – ΒΔ, ενώ το συνολικό εμβαδό της υπό διερεύνηση θέσης καταλαμβάνει έκταση ενός στρέμματος περίπου. Κατά τον καθαρισμό αποκαλύφθηκαν ισχυροί εξωτερικοί τοίχοι, αψιδωτός χώρος και ορθογώνια δωμάτια, τα οποία διαρθρώνονται συμμετρικά, εκατέρωθεν ενός διαδρόμου που καταλήγει σε ανοιχτό χώρο στη ΒΔ στενή πλευρά και ενός αύλειου χώρου στη ΝΑ πλευρά.

Ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της μελέτης των δεδομένων δεν επιτρέπει προς το παρόν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αναφορικά με τη συσχέτιση των αποκαλυφθέντων χώρων με συγκεκριμένες δραστηριότητες, ωστόσο επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας η ανθρωπογενής χρήση του χώρου.

Τα κινητά ευρήματα που προήλθαν από τον καθαρισμό του χώρου περιλαμβάνουν κυρίως ακόσμητη, χονδροειδή κεραμική, από αγγεία χρηστικού και αποθηκευτικού χαρακτήρα, ενώ ελάχιστα είναι τα παραδείγματα της λεπτότεχνης, διακοσμημένης κεραμικής, τα οποία περιορίζονται σε τμήμα αρύβαλλου με μελανή γραπτή διακόσμηση και λίγα μελαμβαφή θραύσματα. Επιπλέον, στα ευρήματα περιλαμβάνονται μια αγνύθα, καθώς και μια σκωρία σιδήρου, στοιχεία που ενδεχομένως μαρτυρούν βιοτεχνικές δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα στη θέση.

Βάσει της κεραμικής, η εγκατάσταση χρονολογείται στους αρχαϊκούς χρόνους, πιθανώς στον 6ο αι. π.Χ., ενώ υπάρχουν ενδείξεις που επιτρέπουν την υπόθεση της ύπαρξης και άλλων ιστορικών φάσεων. Η συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στη θέση ενδέχεται να επιφέρει νέα δεδομένα, που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του χαρακτήρα της εγκατάστασης.

Υπεύθυνη Αρχαιολόγος του έργου είναι η κ. Νάντια Γιαγκουδάκη, υπό την επίβλεψη της Τμηματάρχου κ.Φανής Σταυρουλάκη.

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα