Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Πρόεδρος Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Φτιάχνουν μια “Ειδωμένη” στα σύνορα του Έβρου

Πρόεδρος Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Φτιάχνουν μια “Ειδωμένη” στα σύνορα του Έβρου

Τον φόβο για την δημιουργία μόνιμων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα του Έβρου – Τουρκίας ως μέτρο πίεσης από πλευράς γειτονικής χώρας εκφράζει στο newsit.gr ο πρόεδρος των γιατρών του κόσμου Νικήτας Κανάκης.

Όπως αναφέρει μέσα από την πολυετή εμπειρία του η δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες ξεριζωμένους δεν φαίνεται προσωρινή αλλά σε αντίθεση ήρθε για να μείνει.

“Ειδωμένη στα σύνορα του Έβρου”

“Σ έναν βαθμό γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια νέα Ειδωμένη στα σύνορα του Έβρου από την πλευρά της Τουρκίας ώστε να υπάρχει μια μόνιμη πίεση. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε πάντα με επιφυλάξεις” εξηγεί ο πρόεδρος των γιατρών του κόσμου και προσθέτει “Συνήθως στα σύνορα δημιουργούνται πρόχειροι καταυλισμοί.

Εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί γίνονται με την ενθάρρυνση της Τουρκίας και νομίζω πως θα πάμε σε μια σειρά μόνιμων καταυλισμών. Η εμπειρία μου αυτό λέει πως η κατάσταση αυτή ήρθε για να μείνει. Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε τέτοια τεχνητά ρεύματα μεταναστών. Το ζήτημα και το ερώτημα προς την Τουρκία είναι ένα γιατί δεν αφήνει μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να είναι δίπλα στους ανθρώπους αυτούς. Στα νησιά είναι διαφορετική ιστορία γιατί εκεί υπήρχε μια συμφωνία η οποία παραβιάστηκε από την πλευρά της Τουρκίας”.

“Ζούσαν στην Τουρκία ως φθηνά εργατικά χέρια, και τώρα τους διώχνουν”

Σε μια προσπάθεια ανάλυσης των προφίλ των ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες στα σύνορα του Έβρου ο Νικήτας Κανάκης αποκαλύπτει πως για χρόνια ζούσαν ως φθηνά εργατικά χέρια στην Τουρκία με αποτέλεσμα εξαιτίας της κρίσης που πλήττει την χώρα οι κυβερνώντες να κάνουν τα πάντα ώστε να απαλλαγούν από το σύνολο τους

“Είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε “ομηρία” και αυτό θα συνεχίζεται. Οι περισσότεροι είναι άτομα που έμειναν για αρκετό διάστημα στην Τουρκία, δούλεψαν εκεί ως φθηνό εργατικό δυναμικό, εργάτες γης ή σε μικρές βιοτεχνίες οι οποίοι μετά την πίεση που δέχονται από την χώρα προσπαθούν να πάνε στο επόμενο βήμα. Εδώ και καιρό υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία, η κρίση έχει γονατίσει τους ανθρώπους αυτούς γιατί βλέπουν πως επαγγελματικά περισσεύουν.

Φαίνεται πως έχουν μείνει αρκετά χρόνια στην Τουρκία γιατί μιλούν καλά την γλώσσα” εξηγεί ο Νικήτας Κανάκης.

Συνεχίζει λέγοντας πως “οι προσφυγές και οι μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν δεν ταξιδεύουν ποτέ γραμμικά, συνήθως πάνε σ έναν προορισμό μένουν εκεί συγκεντρώνουν κάποια χρήματα και πάνε στον επόμενο με αποτέλεσμα το ταξίδι τους να κρατά τρία και τέσσερα χρόνια. Η έλλειψη δουλειάς, ο εξαναγκασμός για διωγμό που βιώνουν σε συνδυασμό με τα fake news και μηνύματα που δέχτηκαν στα κινητά τους πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι ανοιχτά οδήγησαν σ ένα ρεύμα το οποίο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα”.

Αν. Μακεδονία και Θράκη Τελευταίες ειδήσεις