Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Σταθάκης: Στο απόλυτα τελικό στάδιο η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB

Σταθάκης: Στο απόλυτα τελικό στάδιο η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME

Στο απόλυτα τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του IGB (του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Κομοτηνής και της Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία), δεδομένου ότι «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας, είναι θέμα λίγων μηνών να κλείσουν οι διαγωνισμοί για τα δύο τμήματα του πολύ σημαντικού και με τεράστιο αντίκτυπο έργου, να επικυρωθούν και να ξεκινήσει η κατασκευή του».

Την ίδια ώρα για «το FSRU Αλεξανδρούπολης, εκκρεμεί το δεύτερο και οριστικό market test (έλεγχος αγοράς», για την επιβεβαίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το έργο εισόδου LNG στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. «Έχουμε δέσμευση ποσοτήτων άρα η βιωσιμότητά του είναι εγγυημένη και θα προχωρήσει». Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με την πορεία των δύο έργων.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στον Έβρο, ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως η «Ελλάδα έχει πετύχει πολλά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σήμερα, παράγουμε το 29% της ενέργειάς μας από ΑΠΕ, είμαστε από τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης, 4η νομίζω παγκοσμίως, όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, άρα η Ελλάδα πάει πολύ καλά στις ΑΠΕ και αυτό αποτελεί μία ισχυρή βάση στο γιατί θα πετύχουμε έναν πάρα πολύ υψηλό στόχο που είναι να φτάσουμε στο 60% το 2030».

Αναφορικά με τη διασύνδεση των νησιών ο υπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα, στις διασυνδέσεις των νησιών, όπου είχαμε μεγάλη στέρηση. Το 10% της ενέργειάς μας το παράγουμε στα νησιά με πετρέλαιο, αυτά πρέπει να τελειώσουν το 2020, με βάση τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα έπρεπε στα τελευταία τρία χρόνια να επιταχύνουμε τις διασυνδέσεις και τις κάναμε σε χρόνο ρεκόρ στις Κυκλάδες, Μύκονο και άλλα νησιά. Θα ολοκληρωθεί μια δεύτερη φάση που ακολουθεί στις Κυκλάδες. Ξεκίνησε η κατασκευή της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης και θα προκηρυχθεί και η μεγάλη διασύνδεση. Αυτό σημαίνει τεράστιες επενδύσεις και μία κινητικότητα των ΑΔΜΗΕ πρωτόγνωρη».

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων και τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, ο κ. Σταθάκης είπε: «Η τρίτη ενότητα ήταν η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Η Ελλάδα στηρίζεται στο ρώσικο αέριο. Με τον TAP, τη Ρεβυθούσα, το FSRU, θ’ αποκτήσει μια άλλη δυναμική να παίρνει από παντού LNG, ή φυσικό αέριο κι από άλλες πηγές. Το τέταρτο στοίχημα ήταν φυσικά η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, μπαίνει στο χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου ως μια ισχυρή περιοχή όπου θα παράγει υδρογονάνθρακες, πρωτίστως για την ευρωπαϊκή αγορά που θα είναι ελλειμματική για τα επόμενα 30 χρόνια. Εκεί ολοκληρώσαμε τις επτά συμβάσεις απ’ τους προηγούμενους διαγωνισμούς του 2014 και προκηρύξαμε άλλους τρεις. Δύο πολύ φιλόδοξους, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενσωματώσαμε όλη τη νομοθεσία, την ευρωπαϊκή, την περιβαλλοντική και μέχρι τον Ιούνιο πλέον θα έχουμε όλες τις συμβάσεις επικυρωμένες απ’ τη Βουλή και θα μπούμε στο στάδιο της έρευνας, προσπαθώντας να μπούμε στο χάρτη αυτό. Συνεπώς έχουν κλείσει 3-4 μεγάλες ενότητες της ενέργειας που προφανώς θα μεταμορφώσουν όλο το ενεργειακό πεδίο της χώρας».

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «ο Έβρος είναι ένα προνομιακό πεδίο στο οποίο η μεταμόρφωση του ενεργειακού τομέα είναι πολύ σημαντική. Διότι είναι ένα σημείο στο οποίο αποκτά μία προνομιακή σχέση με το φυσικό αέριο που θα παραμείνει ένα ισχυρό ενεργειακό προϊόν άρα επηρεάζεται άμεσα από τις μεγάλες διασυνδέσεις του φυσικού αερίου, τον TAP, τον IGB, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Εμπλέκεται η παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο και πρόσφατα δόθηκε άδεια για παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο στη βιομηχανική περιοχή. Κατά δεύτερο λόγο έχει μια πρωτοποριακή θέση στη μετάβαση στις ΑΠΕ και αναμένουμε να ενισχυθεί αυτό. Το πλαίσιο πλέον έχει ολοκληρωθεί. Δηλαδή έχουμε νόμο για τη γεωθερμία, στην οποία η Αλεξανδρούπολη είναι προνομιακή και παρέχουμε ότι βοήθεια μπορούμε για να ολοκληρωθούν αυτά τα σημαντικά επενδυτικά σχέδια… Ο Έβρος έχει προνομιακή σχέση με όλα αυτά γιατί είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρωτοβουλιών που έχουν μέχρι στιγμής και με δεδομένα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που εγκαινιάζουμε αυτές τις μέρες συν τις προοπτικές και το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους τοπικούς θεσμούς, νομίζω θ’ ανοίξει ένα πεδίο για σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή».

Αναφορικά με την ατζέντα των συνομιλιών που είχε με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων του νομού στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, δήλωσε ότι «δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για τις συνθήκες και της δυνατότητες που έχει ο Έβρος… Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν, συζητήθηκαν εκτενώς με τους επαγγελματικούς φορείς και τα επιμελητήρια και αφορούν πρωτίστως μια μεγάλη ενότητα που λέγεται χωροταξία, που είναι το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, οι αιγιαλοί, η διαμόρφωση ενός ενιαίου φορέα κτηματολογίου, που ξεπερνάει το παραδοσιακό δίπολο υποθηκοφυλάκια και κτηματολογικά γραφεία, ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός θεσμός, το ενιαίο κτηματολόγιο. Μεταρρυθμίσεις που μέχρι τα τέλη του 2020 φιλοδοξούμε ότι η χώρα πλέον θα είναι μια κανονική χώρα, που θα έχει κατοχυρωμένα κι αποτυπωμένα όλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τους δασικούς χάρτες και το πιο σημαντικό απ’ όλα τα τοπικά χωρικά σχέδια που ξεκινούν χρηματοδότηση τις επόμενες μέρες, και βάση των οποίων οι δήμοι καλούνται τα επόμενα δύο-τρία χρόνια να φτιάξουν τοπικά χωρικά σχέδια που θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας, ξεπερνώντας παραδοσιακούς μηχανισμούς, ανάμεσα στα πολεοδομικά σχέδια και στην εκτός σχεδίου δόμηση. Ένα ενοποιημένο σύστημα πλέον με χρήσεις γης. Υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα που θα αποτελέσει το υπόβαθρο για τη χωροταξία για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η μία ενότητα μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστική διότι θα δημιουργήσει, για πρώτη φορά, ασφάλεια δικαίου, για τις επενδύσεις, για τους ιδιοκτήτες. Θα θέσει κανόνες στη χωροταξία και θα είναι ένα καθαρό τοπίο για το μέλλον. Το ίδιο ισχύει και με τη δεύτερη ενότητα μεταρρυθμίσεων γύρω από τη χωροταξία που κάναμε. Εισάγαμε μαζί με το ΤΕΕ τις ηλεκτρονικές άδειες πολεοδομίας, χωρίσαμε τη δραστηριότητα της πολεοδομίας των δήμων, που θα δίνουν αδειοδοτήσεις με ηλεκτρονική μορφή αλλά τον έλεγχο θα τον κάνουν πλέον οι Περιφέρειες, τα περιφερειακά παρατηρητήρια. Ανοίξαμε τη δυνατότητα ελέγχων της αυθαίρετης δόμησης και της συμβατότητας των νόμιμων κατασκευών σε ιδιώτες μηχανικούς, που μπαίνουν στο μητρώο ελεγκτών δόμησης. Διαμορφώσαμε δηλαδή ένα σύγχρονο, ευέλικτο και ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί η οικοδομική δραστηριότητα να γίνεται πλέον με κανόνες, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».

Ένα δις ευρώ θα κατευθυνθεί στους δήμους για να καταρτίσουν τοπικά χωρικά σχέδια. Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός και στη χρηματοδότηση. «Το θέμα της χρηματοδότησης όλων αυτών των προσπαθειών έχει κλείσει. Το ένα δισ. ευρώ ήταν το περίφημο “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον”. Καλύφθηκαν 50.000 νοικοκυριά σ’ όλη τη χώρα, θα προκηρυχθούν άλλα 20.000 τις επόμενες δύο εβδομάδες. Το δεύτερο θέμα ήταν πως θα χρηματοδοτηθούν οι δήμοι για να κάνουν τα τοπικά χωρικά σχέδια. Αύριο θα εξαγγείλουμε το 1 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί στους δήμους για να καταρτίσουν τοπικά χωρικά σχέδια. Αυτό θα το κάνουμε στο Πράσινο Ταμείο. Φυσικά το 1 δισ. ευρώ ακόμη που θα πάει στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια. Δηλαδή νοσοκομεία, σχολεία, δημαρχεία, υποδομές, αεροδρόμιο, λιμάνια και αυτό αποτέλεσε θέμα συζήτησης με πολλούς φορείς της περιοχής».

Τέλος αναφορικά με τις αλλαγές που έγιναν στην ενέργεια ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα όπως κι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, θ’ αλλάξουν τόσο την παραγωγή όσο και την κατανάλωση ενέργειας… Συνεπώς η εξοικονόμηση ενέργειας μετατρέπεται σ’ ένα κατεξοχήν πεδίο ενός πολύ μεγάλου κύκλου επενδύσεων και μιας τεράστιας προσπάθειας να εξοικονομήσουμε ενέργεια σ’ όλες τις δραστηριότητες: την κατοικία, τη μεταφορά, τον τουρισμό, τη βιομηχανία».

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Βασίλης Τσολακίδης, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά και ο Μενέλαος Μαλτέζος, μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, με πρόσκληση της οποίας (επιτροπής) πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Σταθάκη.

Η κ. Γκαρά υπογράμμισε «Κάθε επίσκεψη και κάθε συνάντηση που κάναμε το διήμερο της επίσκεψης του υπουργού από πίσω έκρυβε μία μεγάλη προετοιμασία που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια αλλά δημιουργήθηκαν και νέες ιδέες και μπήκαν και βάσεις για να ξεκινήσουν καινούριες ενέργειες και δραστηριότητες στον τόπο μας. Ο Έβρος για μας αποτελεί τον στόχο να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος. Βλέπουμε μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, πολλής δουλειάς, πολλών ανθρώπων, όχι μόνο κλείσαμε μεγάλες συμφωνίες, ενεργειακά δίκτυα και αγωγούς που περνάνε από την περιοχή μας αλλά ήδη έχουμε δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο, εργαλεία και έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου συνολικά η χώρα αλλά κυρίως η δική μας περιοχή, που έχει πολύ μεγαλύτερους ενεργειακούς πόρους συγκριτικά με άλλες περιοχές, να γυρίσει σελίδα και να περάσει στη νέα εποχή. Βασικός μας στόχος να δημιουργήσουμε τις βάσεις για να γίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα…».

Αν. Μακεδονία και Θράκη Τελευταίες ειδήσεις