Αν. Μακεδονία και Θράκη

Βουλιάζει στο νερό η Ροδόπη! 25 ανθρώπους απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες σε χωριό [pics, vid]

- Σχεδόν το μισό χωριό Αμάραντα είναι κάτω από το νερό - Τεράστια προβλήματα για τους κατοίκους - Πολιτική Προστασία: Κύριο μέλημα είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές - Ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις - Ζώα πνίγηκαν ενώ άλλα απεγκλωβιστηκαν από τους πυροσβέστες

Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, ζώα πνίγηκαν και σχεδόν το μισό χωριό είναι κάτω από το νερό. Αυτή είναι η εικόνα καταστροφής σήμερα στα Αμάραντα νομού Ροδόπης. Από τις 5 το πρωί άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα και μέσα σε μία ώρα το χωριό πλημμύρισε με τους κατοίκους να εγκλωβίζονται στα σπίτια τους.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής με δυνάμεις από τον σταθμό της ΒΙΠΕ, της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες οι πυροσβέστες έβγαλαν τουλάχιστον 25 άτομα από τα πλημμυρισμένα σπίτια. Iσχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στο χωριό. Προς το παρόν δεν είναι δυνατή η άντληση υδάτων γιατί το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει πεδίο εκτόνωσης του νερού.

Αγανακτισμένοι και θλιμμένοι οι κάτοικοι είδαν για μια ακόμα φορά το χωριό τους να πνίγεται μέσα στα νερά που όπως μας είπαν ήρθαν από παρακείμενα ρέματα και δεν ευθύνεται ο όγκος της βροχής για τις πλημμύρες. Το νερό ήρθε ξαφνικά μας είπαν οι κάτοικοι. Ζώα πνίγηκαν χωρίς να είναι γνωστός ο αριθμός τους ενώ κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν στα μαντριά τους.

Ο καιρός έδειξε τα “δόντια” του σήμερα στο νομό Ροδόπης, που αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ανοχύρωτος στα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα προβλήματα έγιναν φανερά με το πρώτο φως της ημέρας ακόμα από την πόλη της Κομοτηνής όμως οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στο ανατολικό τμήμα του νομού. Ποτάμια που υπερχείλισαν, αναχώματα που δεν συγκράτησαν την ορμή του νερού και μπαζωμένα ρέματα συνθέτουν την εικόνα στη Ροδόπη. Εκτός από τα Αμάραντα, μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν και σε χωριά όπως το Πάμφορο και ο Δοκός.

Η σημερινή νύχτα θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους των χωριών που είδαν το νερό να κατακλύζει σπίτια, χωράφια, μαντριά και δρόμους. Στα χωριά που επλήγησαν ακόμα δεν έγιναν αντλήσεις υδάτων και είναι δύσκολο προς το παρόν να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών.

Κλειστά 3 δημοτικά σχολεία και ένα νηπιαγωγείο στον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών

Οι μαθητές τριών οικισμών δε θα μετακινηθούν στις σχολικές τους μονάδες, στην Κομοτηνή και την Ξυλαγανή.

Συγκεκριμένα, δε θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, τα Δημοτικά Σχολεία Βάκου, Αμαράντων και Ισάλου, καθώς και το Νηπιαγωγείο των Αμαράντων. Η απόφαση ελήφθη από τον Δήμαρχο Μαρώνειας-Σαπών, σε συνεννόηση με την αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης, μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, οι «παγίδες» που έχουν δημιουργηθεί ως απόρροια των ανωτέρω φαινομένων στο οδικό δίκτυο, υπαγόρευσαν την απόφαση να μη γίνουν ούτε σχολικά δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών γυμνασίου και λυκείου, από τους συγκεκριμένους οικισμούς, στις σχολικές μονάδες της Κομοτηνής και της Ξυλαγανής.

Παπαλεξίου: Κύριο μέλημα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Παπαλεξίου, «το πρόβλημα ξεκινάει από τις λεκάνες απορροής. Η βροχόπτωση άρχισε από το απόγευμα του Σαββάτου και ξημερώματα Κυριακής το νερό συσσωρεύτηκε και μετά από έξι ώρες γεμίζουν τα ποτάμια».

Σημειώνει ότι αντίστοιχο φαινόμενο είχε σημειωθεί και πριν τρία χρόνια και επισημαίνει ότι η ανταπόκριση τόσο της Πολιτικής Προστασίας όσο και της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, με κύριο μέλημα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Διευκρινίζει ότι είναι πολύ νωρίς για έναν πρώτο απολογισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Αναφέρει τον προβληματισμό του για τη στάθμη του νερού στο ανάχωμα του χωριού Λοφάριο, καθώς εξακολουθεί να βρέχει αλλά και για την υπερχείλιση, κατά 50 πόντους, του φράγματος της Γρατινής, το οποίο η ΔΕΗ δεν αξιολογεί ως ανησυχητικό δεδομένης της σταθερής μέχρι στιγμής, ροής του, που όμως δίνει επιπλέον νερά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στο χωριό Αμάραντα, όπου δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής εκτός από τους απεγκλωβισμούς ανθρώπων, απομάκρυναν και περίπου 150 πρόβατα από πλημμυρισμένες σταβλικές εγκαταστάσεις.

Το οδικό δίκτυο στα Αμάραντα και στα γύρω χωριά έχει κοπεί, ενώ είναι κλειστές και οι ιρλανδικές διαβάσεις. Όσον αφορά στην πόλη της Κομοτηνής, έγιναν 37 αντλήσεις υδάτων και έξι διασώσεις ατόμων από Ιδιωτικής Χρήσης Επιβατικά αυτοκίνητα. Σημειώνεται πως στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, συνέδραμαν πυροσβεστικά κλιμάκια της Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης και Χρυσούπολης.

Πηγή: xronos, ΑΠΕ-ΜΠΕ, inkomotini

 

Αν. Μακεδονία και Θράκη
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Αν. Μακεδονία και Θράκη: Περισσότερα άρθρα