Site icon NewsIT

Άνδρος: Αν είχε στόμα θα έλεγε αυτές τις δύο λέξεις – Εξοργιστική αδιαφορία για την πολιτιστική μας κληρονομιά [pic]

03.10.2018 | 10:31
Άνδρος: Αν είχε στόμα θα έλεγε αυτές τις δύο λέξεις – Εξοργιστική αδιαφορία για την πολιτιστική μας κληρονομιά [pic]

Ντόπιοι και τουρίστες κοιτούν τις εικόνες και ζητούν πληροφορίες. Η Άνδρος στο επίκεντρο για ένα λόγο που προκαλεί θλίψη και οργή...

Είναι ένα διατηρητέο μνημείο 1.000 ετών που καταρρέει στην Άνδρο. Πριν από λίγους μήνες ο πύργος άρχισε να “φωνάζει”. Στρέφοντας το βλέμμα στον πανύψηλο πέτρινο πύργο, με τη μοναδική αρχιτεκτονική, έβλεπαν ένα πανό κρεμασμένο στην μπροστινή του όψη που έγραφε: «Πέφτω».

Ο πύργος που άκουσε τόσα κατά τη διάρκεια αιώνων άρχισε πλέον να κραυγάζει αναζητώντας απεγνωσμένα τη σωτηρία. Ηταν ένα καλλιτεχνικό δρώμενο από μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν με μεράκι να διασώσουν τον πύργο Μπίστη Μουβελά. Η πρωτοβουλία τους έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών στην τοπική κοινωνία, όμως πλέον απαιτούνται αποφασιστικές κινήσεις.

Η κατάσταση κρίνεται επείγουσα και οι πρώτες βροχές του χειμώνα μπορούν να αποβούν μοιραίες για αυτόν τον σπουδαίο μάρτυρα της ιστορίας του νησιού. Αν οι αρμόδιοι φορείς δεν ευαισθητοποιηθούν, σύντομα δεν θα έχουν απομείνει παρά ερείπια στη θέση του πύργου.

«Χρειάζεται επειγόντως η λήψη μέτρων προστασίας ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του μεγαλύτερου τμήματος της πρόσοψης του κτιρίου. Τα εσωτερικά δάπεδα και το μεγαλύτερο μέρος των ορόφων από κορμούς και οπλισμένο σκυρόδεμα έχουν πλέον καταρρεύσει, τραυματίζοντας τους πέτρινους τοίχους, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους για άμεση περαιτέρω κατάρρευση του συνόλου των τοίχων» λέει ο μηχανικός Βαγγέλης Παπαδάκης, ο οποίος το 2017 συνέταξε πλήρη μελέτη ανάδειξης του πύργου, η οποία και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η πρόταση της ομάδας που αγωνίζεται για τη διάσωση του μνημείου είναι να μετατραπεί σε «ένα στρατηγείο όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία του πύργου και όλων των πύργων της Μεσογείου. Ενα μουσείο με νέες τεχνολογίες, βιωματικές ξεναγήσεις, δραστηριότητες σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία που να αναδεικνύουν την ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού.

Πηγή: cyclades24.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version