"Επείγουσα δράση" από Ελλάδα και ΕΕ για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά ζήτησε η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά κάλεσε την Ελλάδα και την ΕΕ η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Ιδιαίτερα, απευθυνόμενη στην ΕΕ η κ. Μιγιάτοβιτς είπε ότι οι άνθρωποι στα νησιά δεν χρειάζονται άλλη μια σύνοδο αλλά πραγματική δράση.
Πάλη για επιβίωση
Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς επισκέφθηκε για δεύτερη φορά σε 16 μήνες την Ελλάδα και μίλησε για “δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα νησιά τον τελευταίο χρόνο”. Συγκεκριμένα μετέβη στις δομές στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κόρινθο και είχε επαφές με μέλη της κυβέρνησης, τοπικές αρχές και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψής της έκανε λόγο για μια “εκρηκτική κατάσταση, με έλλειψη ιατρικής φροντίδας και υγιεινής στα υπερπλήρη καμπς τα οποία επισκέφθηκα”. Όπως περιέγραψε: “Οι άνθρωποι περιμένουν σε ουρές για ώρες για να πάρουν φαγητό και για να πάνε στις τουαλέτες, όταν αυτές υπάρχουν. Στη Σάμο, οικογένειες απομακρύνουν βράχους για να δημιουργήσουν χώρο σε απότομες πλαγιές, προκειμένου να δημιουργήσουν αυτοσχέδια καταλύματα, τα οποία συχνά δημιουργούν μόνοι τους κόβοντας δέντρα. Αυτό πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα υποδοχή αιτούντων άσυλο. Είναι μια πάλη για επιβίωση“.
Η ίδια εγκωμίασε την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν το προσωπικό και οι τοπικές κοινότητες και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να λάβουν επείγοντα μέτρα “με δομημένο τρόπο” για να καλύψουν τις ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων και να προασπίσουν τα δικαιώματά τους. Επίσης, ζήτησε να αυξήσουν τη χωρητικότητα στα τοπικά νοσοκομεία, να δημιουργήσουν ιατρικές δομές στα καμπς και να αυξήσουν τον αριθμό του υγειονομικού προσωπικού στα νησιά. Συμπλήρωσε δε ότι εάν όλα τα παραπάνω δεν συμβούν, “οι απειλητικές συνθήκες σε συνδυασμό με την ένταση που υπάρχει, δημιουργούν τον κίνδυνο για ακόμα πιο τραγικά γεγονότα”.
Όπως παρατήρησε η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν το πρόβλημα και τη διαβεβαίωσαν ότι θα αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά ως επείγοντα. Για το λόγο αυτό η κ. Μιγιάτοβιτς θα ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες νέα ενημέρωση από τις Αρχές για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Η κ. Μιγιάτοβιτς καλωσόρισε εξάλλου την απόφαση των ελληνικών Αρχών να μεταφέρουν 20.000 αιτούντες στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο πρόσθεσε ότι “χωρίς άρση του γεωγραφικού περιορισμού, αυτό το σχέδιο είναι απίθανο να μειώσει επαρκώς τον υπερπληθυσμό στα νησιά”. Ζήτησε επίσης να γίνουν περισσότερα για τους ασυνόδευτους και τους άλλους ευάλωτους αιτούντες άσυλο και επισήμανε ότι μόλις επιστρέψει στο Στρασβούργο θα διερευνήσει πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα πιέζοντας άλλες χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης και να μετεγκαταστήσουν περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά.
Ανησυχία για το νομοσχέδιο για το άσυλο
Σχετικά με το νομοσχέδιο για το άσυλο που συζητείται σήμερα στη Βουλή εξέφρασε την ανησυχία της για τις διατάξεις που αφορούν στην αύξηση του χρόνου κράτησης, την κατάρτιση λίστας ασφαλών τρίτων χωρών, την αφαίρεση του μετατραυματικού στρες ως λόγου ευαλωτότητας και τις δυσκολίες άσκησης προσφυγής κατά αρνητικών αποφάσεων ασύλου.
Τέλος, η κ. Μιγιάτοβις έστειλε το μήνυμα στις χώρες της ΕΕ ότι “η αλληλεγγύη που η Ελλάδα χρειάζεται δεν υπάρχει και δεν μιλάω για οικονομική υποστήριξη αλλά για πραγματική δράση” και συμπλήρωσε ότι “οι άνθρωποι στα νησιά δεν χρειάζονται άλλη μία σύνοδο ή συμφωνία συνεργασίας. Αυτό που χρειάζονται επειγόντως είναι οι πολιτικοί ηγέτες να υλοποιήσουν επιτέλους τα μέτρα που όλοι ζητάμε”. Σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών για προκαταρκτική επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από τις χώρες πρώτης υποδοχής και τελική επεξεργασία των αιτήσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι πρόθυμα να δεχτούν αιτούντες, η Επίτροπος σχολίασε ότι “εάν υπάρξει γνήσια πολιτική θέληση στο μέλλον για βελτίωση της κατάστασης θα την καλωσορίσω, αλλά θέλω πρώτα να δω τις λεπτομέρειες”, ωστόσο επανέλαβε ότι “χρειάζεται επείγουσα δράση”.