Άλλωστε, από σήμερα νωρίς το πρωί, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ κρατούν κλειστή και τη σιδηροδρομική γραμμή. Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι πλέον δεν δέχονται πρόσφυγες από συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομική πηγή, δεν γίνονται δεκτοί Σύροι από το Καμισλί, τη Δαμασκό, τη Λαττάκεια, την Ταρτούς και από το κέντρο της Χομς. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η είσοδος στην ΠΓΔΜ σε Ιρακινούς ; από τη Βαγδάτη, την Ντιάλα, τη Μοσούλη και το Κιρκούκ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέρα με τη μέρα πάντως, ο καταυλισμός στην Ειδομένη γιγαντώνεται με τις συνεχείς αφίξεις- υπολογίζονται σε 400 ημερησίως!- καθώς όλοι, βλέποντας να “σφίγγει” η στρόφιγγα από την ΠΓΔΜ, θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη σε περίπτωση που αποφασισθεί πιο μαζική ροή. Και όλοι ελπίζουν. Ακόμα και μερικές δεκάδες Αφγανοί που πιστεύουν ότι, παρά την απαγόρευση, θα μπορέσουν να περάσουν. Σαν ένα νεαρό Αφγανό, ο οποίος βρίσκεται στην Ειδομένη μαζί με την οικογένειά του εδώ και 20 μέρες και περιμένει… “Τι να κάνω; Θα μείνω εδώ και αν δεν μας αφήσουν θα βάλω φωτιά να καώ” λέει απελπισμένος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γνωρίζοντας πλέον οι περισσότεροι πρόσφυγες ότι είναι άγνωστο πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνουν στην περιοχή, προετοιμάζουν πρόχειρα καταλύματα για πολυήμερη διαμονή. Προσπαθούν να τα “θωρακίσουν” με κουβέρτες, έχουν αναμμένη έξω από τις σκηνές μια μικρή φωτιά, όπου μαζεύονται οι οικογένειες, βράζουν τσάι, μαγειρεύουν ό,τι μπορούν να αγοράσουν ακόμα με τα λιγοστά χρήματα που τους απομένουν και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις εξωτερικές συνθήκες διαβίωσης.
Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για προσωρινή στέγαση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιουργούν ένα ακόμα σημείο στον καταυλισμό με σκηνές και τουαλέτες. Σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα, θα τοποθετηθούν άλλες 4 μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 200 ατόμων η κάθε μία αλλά θα χρειαστούν και άλλες χημικές τουαλέτες αφού οι συνολικά 180 που έχουν τοποθετηθεί, δεν επαρκούν. “Ο καταυλισμός σχεδιάστηκε για 2500 ανθρώπους και τώρα έχει γιγαντωθεί” λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου στο Κιλκίς για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Χέρσου, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κιλκίς. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι στο εν λόγω όργανο συμμετέχουν ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Θωμαϊδης, υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Κιλκίς Ελένη Αναστασιάδου, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Χέρσου και Μεγάλης Στέρνας, γιατροί και μέλη εθελοντικών οργανώσεων.
“Έργο του Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων Χέρσου είναι η καταγραφή των αναγκών σε είδη τροφίμων, ρουχισμού, υπόδησης, ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, και η συγκέντρωση, διαχείριση και διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων Χέρσου” τονίζει η ανακοίνωση. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 23413 52250 και 6944 833715.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EUROKINISSI, ΑΠΕ-ΜΠΕ