Στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης κατέληξαν η μία μετά την άλλη οι πέντε πορείες, που έκαναν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φορείς, συνδικάτα, οργανώσεις και κόμματα, συμμετέχοντας στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Οι πορείες ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία και ακολούθησαν διαφορετικές διαδρομές, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα “κατά των μνημονιακών και αντεργατικών πολιτικών”. Πρώτη κατέληξε στο ΥΜΑ-Θ, έχοντας ξεκινήσει λίγο μετά τις 11 το πρωί από το Άγαλμα Βενιζέλου, η πορεία του ΠΑΜΕ, που ήταν και η πιο ογκώδης όλων. Ακολούθησαν οι πορείες οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητικών συλλόγων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ξεκίνησαν από την Καμάρα, της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) και της Λαϊκής Ενότητας, τα μέλη των οποίων συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σημεία στην οδό Εγνατία και τελευταία, λίγο μετά τη μιάμιση μετά το μεσημέρι, κατέληξε η πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΓΣΕΕ.
“Η κυβέρνηση προεκλογικά έταζε τα πάντα στους πάντες, έλεγε ψέματα εν γνώση της και σήμερα έχει φέρει το τρίτο μνημόνιο το οποίο είναι χειρότερο από όλα και έχει και ουρές” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και πρόσθεσε: “Πρόκειται άμεσα να ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός, ο οποίος θα είναι ο χειρότερος όλων των προηγούμενων χρόνων, είναι μπροστά μας το μεσοπρόθεσμο, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, όπου οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται την προσωπική διαφορά του κ. Κατρούγκαλου και ζητούν άμεσα μειώσεις της τάξης των 180 ευρώ στον κάθε συνταξιούχο, που παίρνει πάνω από 1.000 ευρώ, πρόκειται να φέρει ένα καινούριο φορολογικό, που ουσιαστικά το αφορολόγητο το μειώνει στις 4.000-5.000 ευρώ και βέβαια τα εργασιακά, τα οποία θα είναι τα πιο επώδυνα”.
“Η προχθεσινή συμφωνία του Eurogroup προϊδεάζει για πολύ χειρότερα βάρη στον λαό, με ματωμένα πλεονάσματα για πολλά χρόνια μπροστά, που θα πληρώνει ο λαός, με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για εργασιακές σχέσεις- λάστιχο με μισθούς της πείνας, όπως και συντάξεις” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία του ΠΑΜΕ. “Αυτό το οποίο το ΚΚΕ προειδοποιούσε, ότι τα ζητήματα δεν κλείνουν, ούτε με το πρώτο, ούτε με το δεύτερο, ούτε με το τρίτο μνημόνιο, το αριστερό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι θα είναι μία μόνιμη κατάσταση, που θα χειροτερεύει, επιβεβαιώνεται. Το τέταρτο μνημόνιο -μπορεί και να μην ονομαστεί έτσι- είναι στο τραπέζι, συζητιέται για πολλά χρόνια μπροστά”, πρόσθεσε.
“Το ΠΑΜΕ εργάζεται συνεχώς στην κατεύθυνση συσπείρωσης όλο και περισσότερων δυνάμεων για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή πολιτική κόντρα και στη στάση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που θέλει να επιβάλλει σιγή ιχθύος και νομιμοποίηση των νέων μέτρων στην εργατική τάξη, στους υπαλλήλους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα”δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.
“Οι εργαζόμενοι σήμερα απεργούν ενάντια στα μνημόνια, στην καταστροφή των εργασιακών τους δικαιωμάτων, που είναι προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση» δήλωσε η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ, Γιάννα Γαϊτάνη, σημειώνοντας ότι «η Λαϊκή Ενότητα, αλληλέγγυα στους εργατικούς αγώνες, συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ”.
“Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στη σημερινή απεργία, η οποία κατέληξε να είναι πανεργατική, μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) στο συνέδριο ΑΔΕΔΥ, που ψηφίστηκε ομόφωνα” δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης, επισημαίνοντας ότι “υπήρχε ανάγκη για πανεργατική απάντηση ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και μετά το πρόσφατο Eurogroup, αλλά και με την προοπτική του κλεισίματος της αξιολόγησης […] Με βάση στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, στα χρόνια της κρίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει πάνω από 6 μισθούς και γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη και γι’ αυτή την κινητοποίηση” πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ