Οι κοινωνικοί λειτουργοί 84 χωρών -κάθε χρόνο στις 19 Μαρτίου- διοργανώνουν την ημέρα δράσης για την κοινωνική εργασία, μέρα προβολής του ρόλου και του έργου των κοινωνικών λειτουργών και της κοινωνικής εργασίας.
Ως επιστήμη στηρίζεται στις βασικές αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης και έχει στόχο την ανακούφιση από τα προβλήματα όσων βρίσκονται σε κίνδυνο.
Σύνθημα της φετινής δράσης είναι “κοινωνικοί λειτουργοί σε διαθεσιμότητα, κοινωνικές υπηρεσίες σε έλλειψη”, επιθυμώντας με αυτό τον τρόπο να επισημάνουν τα προβλήματα του κλάδου και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας, καθώς οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οικογένειες και μεμονωμένα τα άτομα έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.
Όπως διαβάζουμε στο kalimera-arkadia, η πρόεδρος του συνδέσμου κοινωνικών λειτουργών Νομού Αρκαδίας και Λακωνίας Ιωάννα Μπαλή, αναφέρθηκε σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στο σύνολό τους από το 2008, που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη χώρα μας, όπως απολύσεις, ανεργία νέων, αυξητική τάση της φορολογίας, μείωση μισθών και συντάξεων, απόλυες κατοικιών λόγω αδυναμίας αποπληρωμής δανείων, καταστάσεις που δημιουργούν ανασφάλεια με την κοινωνία ουσιαστικά να βογκά και η κατάσταση να γίνεται ολοένα και δραματικότερη.
Αναφέρθηκε δε και σε ποσοστά τα οποία παρουσιάζουν αυξητική τάση και αφορούν στον υποσιτισμό ανθρώπων, στην αδυναμία θέρμανσης, πληρωμής λογαριασμών (ρεύμα, νερό), στέγασης, δηλαδή στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών.
Ειδικότερα σοβαρό πρόβλημα είναι ο υποσιτισμός των παιδιών και η αδυναμία πρόσβασης τους στις υπηρεσίες υγείας, δεδομένου ότι αν είναι ανασφάλιστοί οι γονείς τους δε μπορούν κατ’ επέκταση και τα ίδια να θεραπευτούν από κάποια ασθένεια που αντιμετωπίζουν.
Επιπλέον η κατάθλιψη, οι διαταραχές ύπνου, τα ψυχοσωματικά προβλήματα, η μειωμένη αυτοεκτίμηση, το αίσθημα απαισιοδοξίας, ενοχών, οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι και αυτά τα φαινόμενα στο ζενίθ τους!
Οι κοινωνικοί λειτουργοί καταγγέλλουν τη μείωση των πόρων, η οποία οδηγεί στην εξαφάνιση των κοινωνικών υπηρεσιών, δηλαδή στην αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών των ανθρώπων , των επειγόντων περιστατικών, μιας και η λέξη “πρόληψη” αποτελεί πλέον όνειρο απατηλό.
Η Ιωάννα Μπαλή αναφέρθηκε και στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, καθώς τίθενται σε διαθεσιμότητα κοινωνικοί λειτουργοί και έχουμε πλέον αναλογία 1 προς 10 (10 είναι οι απολυμένοι και 1 εργαζόμενος)! Στις 21 Μαρτίου απολύονται 41 κοινωνικοί λειτουργοί από το ΙΚΑ και το χώρο της εκπαίδευσης, ενώ υπάρχουν πολλές κενές θέσεις.
Σε τοπικό επίπεδο, στην Αρκαδία, το Παναρκαδικό νοσοκομείο λειτουργεί μόνο με 1 κοινωνικό λειτουργό, η Περιφέρεια και ο Δήμος επίσης με 1 (η κάθε υπηρεσία), οι φυλακές δεν έχουν καθόλου κοινωνικό λειτουργό, όπως και το δικαστήριο. Το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι” λειτουργεί επίσης μέσα στην ανασφάλεια για το αν υπάρχει μέλλον. Άλλοι δήμοι της Αρκαδίας επίσης δεν έχουν κανένα κοινωνικό λειτουργό. Το χειρότερο όλων είναι ότι φτάνουν καταγγελίες για κακοποίηση ή παραμέληση παιδιών και δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης, ούτε ιδρύματα, τα οποία δεν φτάνει που είναι ελάχιστα, κλείνουν κιόλας!
Αυτή η κατάσταση θίγει φυσικά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Διαβάστε ακόμα:
Γέμισε με μέδουσες το λιμάνι της Πρέβεζας – ΒΙΝΤΕΟ
Τον έπιασαν στον Πύργο για κλοπές στο Βέλγιο
Θεσσαλονίκη: “Καμπάνες” σε δύο αδέλφια που πρωταγωνίστησαν σε επεισοδιακή ληστεία
Αγριεμένος ο Μ. Χρυσοχοΐδης για το Μετρό Θεσσαλονίκης – Το έργο θα γίνει παρά τα όποια συμφέροντα