Τετάρτη, 20 Νοε.
20oC Αθήνα

Αρχαιολογικές διαδρομές στην Αμφίπολη μέσω διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας – Βουλγαρίας

Αρχαιολογικές διαδρομές στην Αμφίπολη μέσω διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας – Βουλγαρίας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αρχαιολογικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης πρόκειται να δημιουργηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του σχετικού διασυνοριακού έργου του προγράμματος Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας, η έναρξη του οποίου έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Μέσω του έργου θα ενοποιηθούν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι, ώστε ο επισκέπτης της περιοχής να διευκολυνθεί να επισκεφθεί όσα περισσότερα μνημεία μπορεί.

Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία τριών διαδρομών: από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης μέχρι το ανατολικό τείχος της πόλης και τον κυκλικό προμαχώνα, από το βόρειο τείχος και το μονοπάτι δίπλα στο Στρυμνόνα μέχρι τον βυζαντινό πύργο του Μαρμαρίου και την αρχαία ξύλινη γέφυρα και από τον εσωτερικό χώρο της Χριστιανικής Αμφίπολης, στους πέντε σημαντικούς ναούς, το αρχαίο γυμνάσιο, την ελληνιστική οικία και τη ρωμαϊκή οικία.

«Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες χώρες στην επισκεψιμότητα σε ό,τι αφορά τον πολιτιστικό τουρισμό» τόνισε η κ. Βλαζάκη και υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλο βάρος στον πολιτιστικό τουρισμό γιατί τα έσοδα είναι πάρα πολλά. Χαρακτήρισε το μνημείο της Αμφίπολης εμβληματικό και επανέλαβε τη βαρύτητα που αποδίδει σε αυτό το υπουργείο Πολιτισμού. Διευκρίνισε, επίσης, ότι το διασυνοριακό πρόγραμμα που ξεκινά σήμερα και αφορά τις αρχαιολογικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης θα «κουμπώσει» στο έργο που προωθείται μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 για την προστασία και ανάδειξη του ίδιου του μνημείου του Λόφου Καστά και του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.326.886 ευρώ, επικεφαλής είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα η διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ εταίροι είναι το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Διά βίου μάθησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Μπλαγκόεβγκραντ από τη Βουλγαρία και το Πανεπιστήμιο Νεόφιτ Ρίλσκι (Neofit Rilski).

Το υπουργείο Πολιτισμού θα δημιουργήσει σχετική ιστοσελίδα για τις αρχαιολογικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εκδώσει αναλυτικό λεύκωμα που θα επιμεληθεί η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, με όλα τα ευρήματα από την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, ενώ ο δήμος Αμφίπολης θα δημιουργήσει ένα κέντρο πληροφόρησης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση του έργου, επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που το 2012 πίστεψε στη σπουδαιότητα της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη, ενώ σήμερα πρωταγωνιστεί μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη συνολική παρέμβαση που θα γίνει στον τύμβο Καστά. Παρουσίασε, άλλωστε, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, την ερχόμενη πενταετία προβλέπεται αύξηση των αφίξεων τουριστών κατά 25%, αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 15% ενώ για πρώτη φορά οι επισκέπτες πολιτιστικού τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να ξεπεράσουν τους επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα.

Σε χαιρετισμό της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, που αναγνώστηκε στη σημερινή συνάντηση, αναφέρθηκε ότι μνημεία όπως ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά σύνορα και αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά για όλους τους ανθρώπους.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της διεύθυνσης προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κουντούρη, σημείωσε ότι στόχος του διασυνοριακού έργου είναι η ανάπτυξη ενός βιώσιμου και ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού μέσω της διατήρησης και αποκατάστασης των ιστορικών και πολιτιστικών αγαθών της διασυνοριακής περιοχής Αμφίπολης και Μπλαγκόεβγκραντ που έχει σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τις λεπτομέρειες του έργου που αφορά τις πολιτιστικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης παρουσίασε η αναπληρώτρια προϊσταμένη στην εφορία αρχαιοτήτων Σερρών, Πηνελόπη Μάλαμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις