Ο Αστακός στο επίκεντρο για τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι. Ο τόνος που έπιασε ψαράς, άγγιζε σε βάρος τον μισό τόνο. Οι εικόνες από την Αιτωλοακαρνανία άρχισαν να κάνουν το γύρο του διαδικτύου…
Ο τόνος πιάστηκε στο Ιόνιο και ο ψαράς επέστρεψε με το «τρόπαιό» στη βάση του. Ο Αστακός είχε την Πέμπτη 28 Μαρτίου, ένα κεντρικό θέμα συζήτησης. Με τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι να γίνονται viral στο διαδίκτυο. Τέτοιου είδους ψαριές είναι σπάνιες στην Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο. Τα χαμόγελα ευτυχίας του ίδιου και των συνεργατών του, έδειχναν την ικανοποίηση για αυτό που είχε προηγηθεί. Το ψάρι αναμένεται να πουληθεί και να γίνει ανάρπαστο.
Την καλύτερη ψαριά της ζωής του έκανε ένας ψαράς στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς είδε στα δίχτυα του να πιάνεται ένας τόνος 485 κιλών! Αλιείς και κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους, όταν το καϊκι επέστρεψε και το μεγάλο ψάρι βγήκε στη στεριά.
Το φιλέτο κιτρινόπτερου τόνου πωλείται προς περίπου 25 ευρώ το κιλό στην αγορά, με την ζήτηση του συγκεκριμένου ψαριού να είναι μεγάλη.
Οι τόνοι έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα. Το κρέας του τόνου είναι κόκκινο, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας και η απόχρωση αυτή οφείλεται στη παρουσία μυοσφαιρίνης στους μύες του.
Τα ψάρια αυτά αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία.
Στη Μεσόγειο η αλιεία τους γίνεται συνήθως με κυκλωτικά δίκτυα (γριγρι). Οι τόνοι που αιχμαλωτίζονται σε αυτά τα δίκτυα στη συνέχεια οδηγούνται σε φάρμες πάχυνσης ώστε να μεγαλώσουν και το κρέας του να αποκτήσει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος.