Εμφανίζονταν ως αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες αποκτώντας πρόσβαση στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το κύκλωμα που φαίνεται να «έπεισε» πολλούς πολίτες με το κόλπο του, εξαρθρώθηκε με συλλήψεις μέχρι και στην Αχαΐα.
Τα μέλη του κυκλώματος που συνελήφθησαν στην Αχαΐα, εμφανίζονταν ως αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών αγγελιών, αλλά αντί να καταθέσουν στο internet banking κάποια προκαταβολή για την απόκτηση του οχήματος, με έντεχνο τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταναλωτών που πωλούν τα αυτοκίνητά τους, και τους άδειαζαν εντελώς.
Όπως αποκάλυψε Αστυνομία, με πρόφαση την κατάθεση προκαταβολής για αγορά αυτοκινήτων ή άλλων αντικειμένων, η σπείρα κατάφερε να εξαπατά το κόσμο, καθώς τελικά τα μέλη της σπείρας αποκτούσαν πρόσβαση στο online τραπεζικό σύστημα των θυμάτων τους.
Ήταν τόσο καλά μελετημένο το σχέδιό τους που συνήθως δρούσαν τα Σαββατοκύριακα, που ο κόσμος είναι πιο χαλαρός και οι online επισκέψεις στους λογαριασμούς λιγότερες. Ακόμη, για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, αλλά και με τα υποψήφια θύματα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άγνωστους αλλοδαπούς, τις οποίες αντικαθιστούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι έρευνες της αστυνομίας και ο εντοπισμός τους
Η έρευνα ήταν πολύμηνη και μεθοδική και οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία όλου του βασικού πυρήνα της οργάνωσης, αποτελούμενο από τον αρχηγό και 4 μέλη, καθώς και 15 περιφερειακά, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Παράλληλα, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία 117 ατόμων, που κατηγορούνται για συνέργεια στις παραπάνω πράξεις, κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρήματα από τις απάτες (money mules).Επτά συλλήψεις έγιναν σε Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία και Κόρινθο.