Παρασκευή, 27 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Αχτσιόγλου – Χανιά: Η ανεργία μειώνεται και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας

ΦΩΤΟ από zarpanews
ΦΩΤΟ από zarpanews

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της συμφωνίας με ΔΝΤ, όπως μετέφερε από την επίσκεψη της στα Χανιά, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο συμπλήρωσης δύο ετών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η κ. Αχτσιόγλου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, καθώς και με απολυμένους εργαζόμενους σε τεχνικές εταιρείες της περιοχής. Επίσης, επισκέφθηκε το τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί το Εργατικό Κέντρο Χανίων και τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων.

“Δίνουμε βάρος στη μάχη που γίνεται στην καθημερινότητα των εργαζομένων, για την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους εργασίας και σκοπός μας δεν είναι άλλος από το να επικοινωνήσουμε στους εργαζόμενους τη μάχη που δίνουμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα αλλά και να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι άνεργοι όσο και οι εργαζόμενοι, αυτός είναι και ο βασικός λόγος της επίσκεψης μας εδώ”, δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Αχτσιόγλου.

Για το χθεσινό Eurogroup, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι, αποτύπωσε πολλά σημεία σύγκλισης και ένα σημείο απόκλισης. Υπήρξε κοινός τόπος στο ότι η ελληνική οικονομία, έχει πλέον απτά δείγματα ανάκαμψης, δηλαδή υπεραπόδοση εσόδων, επίτευξη στόχων και μια υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους.

“Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Η απόκλιση αφορά στην θέση του ΔΝΤ, το οποίο όπως είναι γνωστό ζητά την νομοθέτηση επιπλέον μέτρων, για μετά το τέλος του προγράμματος για το 2019 και μετά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην νομοθέτηση νέων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής αρχής αλλά τα γεγονότα δεν επιβάλουν κάτι τέτοιο, δηλαδή όταν έχεις όταν έχεις υπεραπόδοση εσόδων, δεν υπάρχει λόγος να προχωράς σε τέτοιες ρυθμίσεις. Ο νομικός πολιτισμός που υπάρχει στην Ευρωπαική Ένωση δεν επιτρέπει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων με αυτό τον τρόπο για διάστημα πολύ μεταγενέστερο του παρόντος πολιτικού πλαισίου”, ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.

Για το φλέγον ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και της ανεργίας, η κ. Αχτσιόλγου ήταν θετική με την έκβαση των διαπραγματεύσεων. “Είναι γνωστό ότι ισχύον όριο των ομαδικών απολύσεων, στην Ελλάδα είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή οδηγία. Επομένως, από τεχνικής και λόγω πλευράς δεν υπάρχει λόγος αύξησης του. Ωστόσο, όλο αυτό το κομμάτι είναι τμήμα των διαπραγματεύσεων, με το ΔΝΤ, του οποίου οι θέσεις βρίσκονται μακριά από τις δικές μας, και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα επιμείνουμε για μία απαίτηση για αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων”, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας.

Η κ. Ατχτσιόγλου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και με τα ποσοστά ανεργία στη χώρα. Όπως δήλωσε, το πρόβλημα της ανεργίας θα αρχίσει σταδιακά με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς να αφομοιώνεται.

“Παραλάβαμε μια ανεργία που είχε εκτοξευτεί στο 27% το 2015, δηλαδή μια ραγδαία αύξηση της τάξης του 17% από το 2010-2015, και αυτή την στιγμή η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες, δείχνει ότι ο τρόπος που κινούμαστε είναι στην σωστή κατεύθυνση. Τα προγράμματα ανεργίας που εκπονούμε, έχουν ως βασικό γνώμονα, την πλήρη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που ξεκίνησε, καλύπτει όλους τους δήμους της χώρα και πρόκειται να καλύψει 25.000 θέσεις εργασίας”, κατέληξε η Υπουργός.

Πηγή: zarpanews

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε