Παρασκευή, 26 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Αύριο το πρωί το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – αγροτών! Τι θα ζητήσουν από τον Πρωθυπουργό – Ποια μπλόκα άνοιξαν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους από αγροτικά μπλόκα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Σε αυτό το κλίμα και σε ένδειξη καλής θέλησης, τις τελευταίες ώρες οι αγρότες έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα. Ήδη έχει ανοίξει το μπλόκο των Τεμπών και η γέφυρα του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο, από τις πέντε το απόγευμα!

Λίγο νωρίτερα, στις 3.30 άνοιξε και το άλλο μεγάλο μπλόκο των αγροτών, αυτό του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ως “ένδειξη καλής θέλησης” και ενόψει του νέου ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όλο το πρωί, οι αγρότες απομάκρυναν τα τρακτέρ τους από την εθνική οδό στον Ισθμό της Κορίνθου και ο δρόμος άνοιξε και στα δύο ρεύματα, τόσο στην παλαιά όσο και στη νέα εθνική οδό.

Με πέντε αιτήματα, συμπεριλαμβανόμενου και εκείνου της απόσυρσης του σχεδίου για το Ασφαλιστικό, πάνε στη συνάντηση οι αγρότες του μπλόκου της Νικαίας

Με τρεις εκπροσώπους θα συμμετάσχει το μπλόκο της Νίκαιας στην αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Α Τσίπρα, την οποία είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι 69 μπλόκων που συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Ο Βαγγέλης Μπούτας, ο Ρίζος Μαρούδας και ο Κ. Τζέλας, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, θα εκπροσωπήσουν το μπλόκο στη αυριανή συνάντηση, η οποία τουλάχιστον από πλευράς αγροτών έχει συγκεκριμένη ατζέντα: Τα πέντε αιτήματα που έχουν διατυπώσει και επαναλάβει και χθες με σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπως αυτά υιοθετήθηκαν από εκπροσώπους του προαναφερόμενου αριθμού μπλόκων και τα οποία, όπως υποστηρίζουν, αντιπροσωπεύουν την μικρομεσαία αγροτιά. 

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα αυτά είναι:
1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Να συνεχιστεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό και να σταματήσει ο αποκλεισμός των δρόμων ζητάει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος

Έκκληση, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα, απευθύνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να σταματήσει ο αποκλεισμός των δρόμων «διότι κοστίζει εκατομμύρια ευρώ ημερησίως στις επιχειρήσεις και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία».

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μίχαλος, «σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της επιβολής των capital controls, την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης και της αδυναμίας πρόσβασης σε κάθε μορφή χρηματοδότησης, και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και αγρότες, πρέπει να κατανοήσουν ότι η συνέχιση του αποκλεισμού των εθνικών οδών και των συνοριακών σταθμών θα καταστρέψει συνολικά την ελληνική οικονομία και θα γίνει μπούμερανγκ και για τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, τα προϊόντα των οποίων αποτελούν σημαντικό μέρος των ελληνικών εξαγωγών».

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο ίδιος, εάν συνεχιστεί η παρεμπόδιση της διακίνησης εμπορευμάτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θα εκμηδενιστούν οι πιθανότητες εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση, ενώ θα πληγεί για μία ακόμη φορά η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsIT.gr

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε