Τοπικά Νέα

Αυτοψία στο τείχος της Αρχαίας Μεσσήνης μετά την πυρκαγιά – ΦΩΤΟ

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης πραγματοποίησε η γ.γ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου στελεχών του υπουργείου, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές από την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή.

Η αυτοψία έγινε με την συμμετοχή και του καθ. Πέτρου Θέμελη, της Δρ Άννας Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένης της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ και της Δρ Ευγενίας Μηλίτση, Προϊσταμένης της 26ης ΕΒΑ.
ΦΩΤΟ - ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μικρές οι ζημιές σύμφωνα με το υπουργείο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, διαπιστώθηκαν μόνον μικρές ζημίες, κυρίως από αιθάλη, στην επιφάνεια των πεσμένων λίθων του τείχους, οι οποίες θα αποκατασταθούν αμέσως από τους συντηρητές. Ελάχιστα είναι και τα προβλήματα που προέκυψαν στον ερειπωμένο βυζαντινό ναΐσκο Κλήσα- Πόρτη, βορείως της Αρκαδικής Πύλης, τα οποία, επίσης, θα αντιμετωπιστούν άμεσα.
ΦΩΤΟ - ΑΠΕ - ΜΠΕ
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επειδή η φωτιά, καίγοντας την πυκνή βλάστηση, αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους της αρχαίας πόλης, παράλληλα με τις εργασίες συντήρησής τους, δόθηκαν από τη Γενική Γραμματέα σχετικές οδηγίες από την Επιστημονική Επιτροπή της Αρχαίας Μεσσήνης για τη σύνταξη, μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του τείχους, δεξιά και αριστερά της Αρκαδικής Πύλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ωριμότητα για την ένταξη του έργου σε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
ΦΩΤΟ - ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ο ερειπωμένος ναός Κλήσα-Πόρτη, του 10ου αι., καθώς και οι δύο ναοί, της Παναγίτσας στο Μοναστηράκι Ζερμπισίων του 14ου αι., και του Αγίου Νικολάου Ζερμπισίων του 10ου αι., οι οποίοι επίσης υπέστησαν μικρές ζημίες από την πυρκαγιά, θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης από την αρμόδια 26η ΕΒΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματέως.
ΦΩΤΟ - ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πρόβλημα τα… αυτοκίνητα

Τέλος, η κ. Μενδώνη συζήτησε με τον καθηγητή Π. Θέμελη και την Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Καραπαναγιώτου τα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να δημιουργεί η διέλευση των αυτοκινήτων δια της Αρκαδικής Πύλης.
ΦΩΤΟ - ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δόθηκαν οδηγίες για τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων έτσι ώστε να διασφαλιστεί τόσο η ακεραιότητα του μνημείου όσο και η ασφαλής διέλευση των τροχοφόρων. Βέβαια, το απολύτως αναγκαίο μέτρο, για να αποκατασταθεί η Αρκαδική Πύλη, είναι η υπογειοποίηση του δρόμου, όπως προβλέπεται από τη μελέτη της περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φωτιά στη Σιλίμνα Αρκαδίας – Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής

Ηλεία: Με υπουργική… βούλα η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων

Ακόμα… περιμένουν τον αντικαταστάτη του γιατρού “μαϊμού” στη Σκύρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Φρίκη στην Κρήτη – Σκουλήκια έτρωγαν το πόδι 70χρονου κατάκοιτου

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του Newsit

Τοπικά Νέα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα