Μήνυμα κατά του φασισμού και του ναζισμού έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας που αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Χρυσής Αυγής, χωρίς να την κατονομάσει, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Ευ. Βενιζέλου, στο γεύμα που παρέθεσε ο διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού, στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.
Ο Κ. Παπούλιας δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι εμφανίστηκαν σβάστικες και νοσταλγοί του ναζισμού σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα από τη θηριωδία του και είπε χαρακτηριστικά: “Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού”.
“Μάθαμε με δραματικό τρόπο τι θα πει λήθη και άγνοια. Σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα από τη θηριωδία του ναζισμού, εμφανίστηκαν σβάστικες και νοσταλγοί αυτής της ιδεολογίας”, είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: “Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού. Είναι μια προσβολή του ανθρώπινου πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά στην πατρίδα μας είναι κάτι περισσότερο: είναι προσβολή της ιστορίας μας. Εδώ έχουμε τόσους μαρτυρικούς τόπους, έγιναν ολοκαυτώματα, δεν έχουμε δικαίωμα να μην θυμόμαστε, να ξεχνάμε και να μην ξέρουμε. Χάνοντας την ιστορική μας μνήμη, χάνουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας”.
Με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και υπογράμμισε: “Γιορτάζουμε δύο ιστορικά γεγονότα για τα οποία ο ελληνισμός δικαιούται να είναι υπερήφανος: Την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, που σήμανε και την ενσωμάτωση της Μακεδονίας μας στον εθνικό κορμό, και το έπος του ’40, την 28η του Οκτωβρίου, όταν ο ελληνικός λαός ήρθε νικηφόρα αντιμέτωπος με την πρόκληση του φασισμού. Δεν χρειάζεται να πω, το ξέρετε όλοι, το ξέρουμε όλοι, πόση σημασία έχει η γνώση του παρελθόντος για το μέλλον μιας κοινωνίας και τι φέρνει η απώλεια της ιστορικής μνήμης. Είναι ζήτημα εθνικής αυτογνωσίας και προϋπόθεση συλλογικής ωριμότητας να ξέρουμε από πού ερχόμαστε, τι συνέβη πριν από μας, γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της πατρίδας μας. Αν δεν γνωρίζουμε τι έγινε πριν, δεν μπορούμε να δούμε καθαρά μπροστά. Και για τη νέα γενιά, η έλλειψη ιστορικής παιδείας είναι κάπως σαν τύφλωση”.
Ο κ. Παπούλιας απευθύνθηκε στα στελέχη, τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων εκφράζοντας σεβασμό για το έργο που επιτελούν, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, και σημείωσε: “Εσείς που υπηρετείτε στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας τι θα πει πατριωτισμός, προσφορά, καθήκον. Η ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα δεν εκφράζεται με κραυγές, με επίδειξη ή με κομπασμούς. Είναι μια εσωτερικευμένη δύναμη που αποδεικνύεται στην πράξη με έργα, όχι με λόγια. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου στο έργο που επιτελείτε, ειδικά σε μια συγκυρία όπως αυτή, όπου τα κίνητρα είναι περιορισμένα και η δοκιμασία μεγάλη. Το επίπεδο και η υπευθυνότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αιτία περηφάνιας για τον ελληνικό λαό και εμπεδώνει το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας, χωρίς το οποίο μια κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει”.
Στο γεύμα παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που πήρε τον λόγο, και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Κάγκελα και… γκρίνιες στον Άγιο Δημήτριο – Παρουσία του Κάρολου Παπούλια η δοξολογία