Σε τρεις κινήσεις θα προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Αριστοτέλη, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική.
Την ερχόμενη Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει για τις δομές ελέγχου που θα δημιουργήσει,
με στόχο την παρακολούθηση της δραστηριότητας στα μεταλλεία και την πληροφόρηση κάθε ενδιαφερόμενου για το ζήτημα.
Επίσης θα αποφασίσει για τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή,
στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θα ξεκινήσει σειρά επαφών διαλόγου με την κοινω νία σε όλα τα χωριά.
“Είναι μια επίπονη προσπάθεια, αλλά όσο επίπονη και αν είναι πρέπει να την ολοκληρώσουμε και καλούμε την κοινωνία να είναι συμπαραστάτης μας” ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αρναία, μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Άγγελο Πράτσα, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής, Γιώργο Γλυνιαδάκη και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων των λεγόμενων μαντεμοχωρίων.
Ο κ. Πάχτας, μεταξύ άλλων, είπε πως η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας είναι πεπεισμένη για την αναγκαιότητα της επένδυσης και τον αναπτυξιακό της χαρακτήρα και πρόσθεσε:
“πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι οι φιλήσυχοι πολίτες που δεν ενδιαφέρονται να φτιάχνουν μολότωφ ή να περιφέρονται με ρόπαλα, που δεν πυροβολούν εργαζόμενους ή εκπροσώπους της ελληνικής αστυνομίας, που δεν καίνε εργοτάξια, αστυνομικά τμήματα και δημοτικά μέγαρα, που δεν προπηλακίζουν παιδιά, εργαζομένους και συνανθρώπους μας”.
Συνέχισε, δε, λέγοντας: “εκβιασμοί, βιαιοπραγίες και ακραίες συμπεριφορές απέναντι στα θεσμικά όργανα και σε συμπολίτες μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά διαλυτικά φαινόμενα μιας εποχής που δεν μας αξίζει και δεν θέλουμε να ζήσουμε. Απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές, ως δήμος και ως πολίτες, έχουμε μια και μόνο απάντηση να δώσουμε: να τις καταδικάσουμε απερίφραστα και χωρίς μισόλογα να προστατεύσουμε την κοινωνία και τα θεσμικά της όργανα. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που διχάζουν και τρομοκρατούν τους συμπολίτες μας. Και αυτό έχουμε χρέος να το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, δηλαδή να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα μας για να πείσουμε ότι ο δρόμος της συνεννόησης, της αλληλεγγύης, της αρμονικής συμβίωσης και της ουσιαστικής και ανόθευτης συμμετοχής όλων για να αντιμετωπίσουμε με προοπτική τα προβλήματά μας, ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει ελπίδα στον τόπο μας”.
Κατά τη συνέντευξη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Άγγελος Πράτσας, επισήμανε: “παρακολουθήσαμε τις μελέτες, τον διάλογο που έγινε με το ΥΠΕΚΑ και έχουμε πειστεί ότι είναι μια επένδυση καθαρή, που αν δεν γίνει αυτό θα είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και αν γίνει θα παρακολουθείται συνεχώς και θα αποκαταστήσει τμήματα που είχαν εγκαταλειφθεί από προηγούμενες χρήσεις”.
Τόνισε επίσης ότι η εταιρεία προσέλαβε από πέρσι μέχρι και φέτος 700 εργαζόμενους και απασχολεί σήμερα 1200 με προοπτική ο αριθμός των άμεσα και έμμεσα απασχολούμενων να φτάσει τους 5000.
“Δεν δεχόμαστε ως Εργατικό Κέντρο τους προπηλακισμούς που γίνονται σε βάρος εργαζομένων. Το αυτονόητο είναι το μεροκάματο και το δικαίωμα των ανθρώπων στην εργασία, χωρίς να παρεμποδίζονται και να υβρίζονται” πρόσθεσε.
“Θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά, εκείνη που στηρίζει την επένδυση” δήλωσε, εξάλλου, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Παλαιοχωρίου Αθανάσιος Τζιουρτζιούμης, που παρευρέθηκε στη συνέντευξη μαζί με άλλους 10 προέδρους τοπικών κοινοτήτων.
Διαβάστε ακόμα:
Χαλκιδική: Αναβρασμός στις Σκουριές για τη δίκη των τριών γυναικών!
Χαλκιδική: Δικάζονται στο Αυτόφωρο οι τρεις διαδηλώτριες
Σκουριές: Ο ύποπτος με το μηχανάκι στο επίκεντρο των ερευνών για τον τραυματισμό του Αστυνομικού
Φωκίδα: Της επιτέθηκε Ρουμάνα για να της κλέψει τα ψώνια από τα χέρια!
Επιχειρηματίας “φέσωσε” το Δημόσιο 7 εκατομμύρια μέσα σε τρία χρόνια!
Αστυνομικοί: “Αποδυναμώνεται η αστυνομία για να φυλάει τις Σκουριές”