“Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε κάθε δυνατότητα να βρούμε λύση για την ΕΒΖ. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω τώρα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή τη βιομηχανία και να βρούμε μια βιώσιμη λύση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα διατηρήσει ανοιχτή τη Βιομηχανία Ζάχαρης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας.
Στο μεταξύ, σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι 2500 τευτλοπαραγωγοί της ΕΒΖ ζητούν την εξόφλησή τους για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά και να δώσει “εντολή για επαναλειτουργία των εργοστασίων της βιομηχανίας”.
Tευτλοπαραγωγοί των Σερρών, της Ορεστιάδας, της Κ. Μακεδονίας και της Λάρισας, στην επιστολή τους αναφέρονται στη διυπουργική συνάντηση της περασμένης Παρασκευής και τονίζουν πως δεν γίνεται “η μεγαλύτερη καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία της χώρας να γίνεται έρμαιο των τραπεζιτών και των μεγαλοεισαγωγέων”.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους, οι τευτλοπαραγωγοί τονίζουν πως “η εταιρεία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, γιατί εδώ και πέντε μήνες ουδείς από τους εμπλεκόμενους φορείς (πιστώτρια τράπεζα, υπουργεία, διοίκηση), φαίνεται ικανός να δώσει λύση. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει ένα εθνικό προϊόν μετά από 57 ολόκληρα χρόνια”.
Επιπλέον, ζητούν από τον πρωθυπουργό να μην “ακούσετε τις εισηγήσεις για μετατροπή της εταιρείας σε καθαρά εισαγωγική, αλλά να προταθεί και η λύση της παραχώρησης της εταιρείας σε επιχειρηματίες με μοναδική εγγύηση τη διατήρηση της παραγωγής στα επίπεδα της ποσόστωσης που υπάρχει σήμερα”.
Τονίζεται, δε, ότι επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό απέστειλαν και οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας τους, Χριστόδουλο Βαρκάκη, να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με αυτήν ουσιαστικά δηλώνουν εκ νέου “παρών” στις προσπάθειες που γίνονται για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη, με την επιστολή τους, οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ υπογραμμίζουν τη σημασία της λειτουργίας της βιομηχανίας για τις τοπικές οικονομίες και την περιφερειακή ανάπτυξη σημαντικών αγροτικών περιοχών της χώρας, ενώ σημειώνουν ότι “η πορεία της εταιρείας μας κλονίζεται, όταν εδώ και αρκετό καιρό δεν ξεκαθαρίζεται ποιος είναι ο σχεδιασμός για την τύχη και βιωσιμότητά της”.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή υπογραμμίζουν -σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη- τις “διαφορετικές φωνές” που ακούγονται σε ό,τι αφορά το μέλλον της βιομηχανίας και σημειώνουν κατηγορηματικά ότι “η λύση για την εταιρεία και την τύχη της, μπορεί να δοθεί μόνο από την κυβέρνηση”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ