Δυτική Ελλάδα

Αγρίνιο: Ουρές πιστών για την Τίμια Ζώνη της Παναγίας

Χιλιάδες πιστοί πηγαίνουν απο την Τετάρτη το απόγευμα στην Μητρόπολη Αγρινίου για να προσκυνήσουν την Τιμία Ζώνη της Παναγίας. Η εκκλησιαστική παράδοση θεωρεί οτι είναι το μοναδικό σωζόμενο κειμήλιο της Θεοτόκου απο την Επίγεια Ζωή της.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας περιμένουν στην ουρά για να προσκυνήσουν το ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας και να ζητήσουν από τη Μεγαλόχαρη την ευλογία της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, 10 με 12 χιλιάδες πιστοί έχουν ασπαστεί τη θαυματουργή εικόνα, πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν ταξιδέψει από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από το πρωί αλλά και χθες, λεωφορεία με πιστούς από Πρέβεζα, Αρτα, Ηγουμενίτσα ακόμη και από Κέρκυρα πήγαν στο Αγρίνιο για να προσκηνύσουν. Μάλιστα προκειμένου να συντονίσουν την κατάσταση τόσο εκτός όσο και εντός ναού  έχει μεταβεί ομάδα αστυνομικών και μάλιστα το μεσημέρι στάλθηκε μεγαλύτερη δύναμη.

Οι πιστοί ζητούν από τη Μεγαλόχαρη υγεία για όλον τον κόσμο, γιατρειά για τους δικούς τους ανθρώπους που υποφέρουν, αλλά και να φύγει η φτώχεια .«Ήρθα να προσευχηθώ να προσκυνήσω, να γίνουν καλύτερα  τα πράγματα , όχι μόνο για μένα, για όλους. Έχουμε ανάγκη από τη δύναμη της Παναγίας» δήλωσε η κ.Σοφία, που πήγε από την Πρέβεζα σήμερα το μεσημέρι για να προσκυνήσει την Αγία Ζώνη.

Η Αγία Ζώνη θα παραμείνει στο Ναό έως αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με την παράδοση η Τιμία Ζώνη ειναι φτιαγμένη απο τρίχες καμήλας και μετά την Κοιμησή της η Παναγία την παρέδωσε στον Απόστολο Θωμά. Η Αγία Ζώνη φυλάσσεται στην Μονή Βατοπεδίου και την προηγούμενη φορά που βγήκε απο το μοναστήρι, ηταν το 2011, οταν μεταφέρθηκε στην Ρωσία όπου την προσκύνησαν εκατομμύρια πιστοί και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η μεταφορά της Αγίας Ζώνης στην Κωνσταντινούπολη έγινε τα χρόνια του Αυτοκράτορα Αρκάδιου ο οποίος την κατέθεσε σε μια υπέροχη λειψανοθήκη την οποία ονόμασε «αγία σορόν.»
Μετά από λίγα χρόνια η κόρη του Αρκαδίου, η αυτοκράτειρα Πουλχερία, ανήγειρε το λαμπρό ναό των Χαλκοπρατείων και κατέθεσε εκεί την Τιμία Ζώνη. Η ίδια η αυτοκράτειρα τη διακόσμησε με χρυσή κλωστή, έτσι όπως φαίνεται μέχρι σήμερα στην Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου.

Τον επόμενο αιώνα, άγνωστο πότε και με ποιόν τρόπο, μεταφέρθηκε η Τιμία Ζώνη στην Ζήλα της Καππαδοκίας, νότια της Αμασείας. Στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρθηκε ξανά στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Α΄ (527-565). Ο διάδοχός του Ιουστίνος Β΄ και η σύζυγός του Σοφία ανακαίνισαν τον ναό των Χαλκοπρατείων και ανήγειραν παρεκκλήσιο της Αγίας Σορού. Πάνω στην Αγία Τράπεζα φυλασσόταν η Τιμία Ζώνη.
Μετά την άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους της Δ΄ σταυροφορίας, το 1204, κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Ευτυχώς δεν χάθηκαν όλα. Είναι σίγουρο ότι ένα μέρος της Τιμίας Ζώνης παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και μετά την ανακατάληψή της το 1261 από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο φυλάσσονταν στο ναό των Βλαχερνών.
Η μαρτυρία ανώνυμου Ρώσου προσκυνητή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1424-1453 είναι και η τελευταία σχετικά με την ύπαρξη της Αγίας Ζώνης στην Βασιλεύουσα. Είναι άγνωστο τί απέγινε στη συνέχεια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Το μεγαλύτερο τμήμα της Τιμίας Ζώνης το οποίο σώζεται σήμερα φυλάσσεται στη Μονή  Βατοπεδίου.

Πηγή: agriniosite

 

Δυτική Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Δυτική Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα