«Η οικογένεια αισθάνεται δικαιωμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η δικαιοσύνη έκανε το έργο της και αποδόθηκαν ευθύνες εκεί που έπρεπε. Επίσης το δικαστήριο διέταξε να αναζητηθούν ευθύνες και από την αστυνομία που έδωσε άδεια για την εκδήλωση καθώς όπως φαίνεται ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για ρίψη πυροτεχνημάτων» ανέφερε στο thebest η δικηγόρος της οικογένειας, Ράνια Σπυρίδωνος.
Το τρομερό ατύχημα έγινε το 2014 με το παιδάκι, 10 ετών τότε, να χάνει το μάτι του, κατά την τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού. Τραυματίστηκε από πετρώδες μείγμα, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πετάχτηκε στο μάτι του κατά την ρίψη των πυροτεχνημάτων. Τα πυροτεχνήματα, που είχαν εισαχθεί από την Κίνα, είχαν τοποθετηθεί στην ταράτσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης.
Ο δεκάχρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν το μάτι του. Κατηγορούμενοι είναι ο τότε Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού αλλά και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας που έριξε τα πυροτεχνήματα, καθώς οι γονείς του παιδιού θεώρησαν ότι το παιδί έχασε το φως του, από το ένα μάτι, εξαιτίας τους.
Ο τότε Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού ανέφερε πως είχε πάρει άδεια από την αστυνομία για να γίνει η τελετή ενώ το μόνο μέτρο που πάρθηκε ήταν κάποια κιγκλιδώματα μπροστά από την Εθνική τράπεζα. Τόνισε επίσης ότι δεν είχε καμία απολύτως επαφή με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που έφερε τα πυροτεχνήματα, εξηγώντας πώς δεν υπήρχε λόγος να το κάνει και ότι η εταιρεία θα έπρεπε να πάρει μέτρα, όποια μέτρα χρειάζονταν, για την ασφάλεια των πολιτών.
Τι είπε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας πυροτεχνημάτων
Εξέφρασε τη θλίψη του για τον σοβαρό τραυματισμό του παιδιού ενώ προσπάθησε να εξηγήσει πώς και γι΄αυτό είναι απόλυτα σίγουρος ότι δεν ευθύνονται για τον τραυματισμό του παιδιού , τα πυροτεχνήματα του. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι μετά την ρίψη των πυροτεχνημάτων και 15 λεπτά αφότου είχε κατέβει στην πλατεία Γεωργίου άκουσε κροτίδες, στις οποίες απέδωσε τον τραυματισμό.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης είναι κατάλληλος χώρος προκειμένου να τοποθετούνται εκεί τα πυροτεχνήματα καθώς πρόκειται για ψηλό κτίριο στο οποίο επιτρεπόταν αν τοποθετηθούν πυροτεχνήματα της κατηγορίας που ανήκουν σε αυτή που χρησιμοποιείται στο καρναβάλι.
“Πρόκειται για πυροτεχνήματα που θα μπορούσατε, με τις κατάλληλες οδηγίες, να ρίξετε και από τον κήπο σας” είπε στην Πρόεδρο του δικαστηρίου ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Αυτό που χρειάζεται είναι να μη γίνει η ρίψη κοντά σε ψηλό κτίριο ενώ θα πρέπει ο χώρος να είναι ανοιχτός. Σίγουρα δε μπορεί να γίνει και κοντά σε καλώδια της ΔΕΗ.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε από το δικαστήριο στο αν τα πυροτεχνήματα είχαν αλλοιωθεί από υγρασία. «Εάν τα πυροτεχνήματα πιάσουν υγρασία δεν ανάβουν» είπε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ενώ παρουσίασε ένα κιβώτιο μέσα στο οποίο υπήρχαν πυροτέχνημα δείχνοντας ότι με τον τρόπο που φυλάσσονταν (τυλιγμένη με ειδικό χαρτί κλπ κλπ) είναι αδύνατο να πιάσουν υγρασία. Μάλιστα για να το αποδείξει χρησιμοποίησε και νερό.
Τόνισε επίσης ότι τα πυροτεχνήματα φυλάσσονται σε αποθήκες της εταιρείας του οι οποίες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να διατηρηθούν όπως πρέπει.
Τα πυροτεχνήματα είχαν δοκιμαστεί, όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος, σε χωράφι κοντά στην εταιρεία ενώ εξήγησε ότι δεν είχαν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες καθώς κάτι τέτοιο δε χρειαζόταν.
“Τα πυροτεχνήματα τοποθετούνται, τα δένουμε, τα στηρίζουμε και μένουμε εκεί. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποιο άλλο μέτρο που πρέπει να πάρουμε. Αποκλείεται κάτι από το Μέγαρο να έπεσε κάτω”.
Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος είναι κατασκευαστής πυροτεχνημάτων, δε θυμόταν να πει στο δικαστήριο τα συστατικά που υπήρχαν στα πυροτεχνήματα που χρησιμοποίησε τη μοιραία για τον δεκάχρονο βραδιά. Έτσι δεν γινόταν να διασταυρωθεί αν τα υλικά που βρέθηκαν κατά την πραγματογνωμοσύνη υπήρχαν στα πυροτεχνήματα της εταιρείας του κατηγορούμενου.
Πηγή: thebest