Αποτελλούν ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που καταδεικνύει την καλλιτεχνική διάθεση της φύσης. Είναι περίπου 20 πυραμοειδείς σχηματισμοί φτιαγμένοι από χώμα, άργιλο, μάργες και κροκάλες, με κορυφή καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, που ξεπερνούν σε ύψος τα δύο μέτρα, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα έξι με επτά μέτρα (οι λεγόμενοι «Άτλαντες»).
Παρόμοιοι σχηματισμοί στην ίδια περιοχή είναι και τα «Νοχτάρια», με τη μόνη διαφορά ότι δεν επιστεγάζονται με πλάκες. Ο συνδυασμός των δύο γεωμορφών δημιουργεί ένα μοναδικό και ιδιόμορφο δάσος, που έχει προέλθει από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα δεκάδων χιλιάδων χρόνων.
Τα “Μπυχάρια” βρίσκονται στα ανατολικά του χωριού Μικρόβαλτος του Δήμου Καμβουνίων και η Νομαρχία Κοζάνης προχώρησε στη δημιουργία γεωλογικού πάρκου στην περιοχή, για να διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών και να αναδείξει το σπάνιο αυτό φαινόμενο.
Το πάρκο είναι πλέον επισκέψιμο για το κοινό και θα παρουσιαστεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα. Διαθέτει διαδρόμους περιπάτου, χώρους ξεκούρασης και ενημέρωσης των επισκεπτών, ενημερωτικές πινακίδες και τουαλέτες ενώ πρόθεση της Νομαρχίας είναι σε επόμενη φάση να γίνει και αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιοχής.
Η κατασκευή του γεωπάρκου χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.