“Είναι πολύ σημαντικό, διότι ο βασικός πληθυσμός της αρκούδας ζει στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου”, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης Πάνος Στεφάνου και πρόσθεσε ότι με το κτηνιατρείο άγριων θηλαστικών που λειτουργεί πλέον ο “Αρκτούρος” θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τα αυξανόμενα και δύσκολα περιστατικά περίθαλψης λύκων, αρκούδων και άλλων άγριων ζώων.
Το νέο κτηνιατρείο βρίσκεται στις Αγραπιδιές Φλώρινας και ολοκληρώνει τις εγκαταστάσεις του Κτηνιατρικού Σταθμού του “Αρκτούρου” που λειτουργεί, επίσης, χώρο φιλοξενίας και παροχής πρώτων βοηθειών για άγρια θηλαστικά.
Το ειδικό χειρουργείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και μπορεί να προσφέρει κτηνιατρικές υπηρεσίες παθολογίας, οδοντιατρικής, αλλά και χειρουργικών επεμβάσεων σε κάθε είδους ζώο έως 300 κιλά.
Ο προσδιορισμός των κριτηρίων ποιότητας και λειτουργίας του έγινε σε συνεργασία του επιστημονικού Συντονιστή του “Αρκτούρου” Δρ. Αλέξανδρου Καραμανλίδη και του εξειδικευμένου Κτηνιάτρου Ανδρέα Κυριαζή, ενώ τη συνολική εποπτεία είχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Νατάσα Κομνηνού. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός υλοποιήθηκε από το γραφείο “.MMA Magda Mavridou Architects”.
Η ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου που βρίσκεται το Κτηνιατρείο, κατέστη εφικτή χάρη στο πρόγραμμα δημιουργίας “Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου”, που υλοποιεί ο “Αρκτούρος” με την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο εξοπλισμός του εντάχθηκε στο έργο “Ενίσχυση επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης και του προγράμματος περίθαλψης και επανένταξης μεγάλων σαρκοφάγων” στο πλαίσιο του προγράμματος “Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες”, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ