Σκοπιανοί στρατιώτες παραμένουν στο σημείο μετά τα χθεσινά επεισόδια με δεκάδες τραυματίες...
Ηρεμία επικρατεί από το πρωί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης όπου χθες υπήρξε ένταση ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική και την αστυνομία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παράλληλα, από το πρωί συνεχίζονται οι εργασίες για τον φράχτη που ξεκίνησε η γειτονική χώρα και «πυροδότησαν» τα χθεσινά επεισόδια.
Πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην είσοδό τους στην ΠΓΔΜ και σύμφωνα με την αστυνομία, από χθες έως σήμερα από την ουδέτερη ζώνη έχουν περάσει 3.000 άνθρωποι. Στην περιοχή παραμένουν μόνο περίπου 1000 οικονομικοί μετανάστες η διαμονή των οποίων σε πρόχειρα καταλύματα δυσκολεύει από το τσουχτερό κρύο και την αλλαγή του καιρού.
Εν τω μεταξύ, εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης ο Μαροκινός μετανάστης που υπέστη, χθες το μεσημέρι, εγκαύματα από ηλεκτροπληξία, στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης.
Σκοπιανοί στρατιώτες άρχισαν χθες το πρωί να τοποθετούν μεγάλους μεταλλικούς στύλους μέσα στο έδαφος και να ξεδιπλώνουν συρματόπλεγμα, υψώνοντας φράγμα παρόμοιο με αυτό που ύψωσε η Ουγγαρία στα νότια σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία προκειμένου να σταματήσει το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών. Σκοπός της ανέγερσης του φράκτη όπως ανέφεραν πηγές της σκοπιανής κυβέρνησης, η δημιουργία ενός βασικού σημείου από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας (του ανώτατου οργάνου για θέμα εθνικής ασφάλειας της ΠΓΔΜ) πριν από δύο εβδομάδες, ότι σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε η ΠΓΔΜ θα προβεί στην ανέγερση ενός συρμάτινου φράχτη σε τμήμα των συνόρων της με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κύματος διέλευσης προσφύγων.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η ανέγερση του φράχτη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, παρά μόνο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. «Θέλουμε να τονίσουμε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτρέπεται η διέλευση όλων των προσφύγων που προέρχονται από περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με τις άλλες χώρες» ανέφεραν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.