Λίγα μέτρα πιο πέρα, σε χωράφι, πρόσφυγες της κουρδικής φυλής των Γεζίντι κάνουν την δική τους διαμαρτυρία, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο δικό τους, ξεχωριστό πρόβλημα.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 22χρονος Σαλίμ από το Ιράκ, η κοινότητα των Γεζίντι διώκεται με τον πλέον άγριο τρόπο από τον ISIS, περισσότερο από κάθε άλλη μειονότητα λόγω των θρησκευτικών της πιστεύω.
«Ο ISIS κατέστρεψε τα σπίτια μας, σκότωσε τους ηλικιωμένους και απήγαγε τις γυναίκες μας. Δεν έχει μείνει τίποτα στο οποίο να μπορούμε να επιστρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο 22χρονος πρόσφυγας. Σημειώνεται ότι στον καταυλισμό υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1000 Γεζίντι ενώ παγκοσμίως, υπάρχουν γύρω στους 700.000, με την πλειονότητα αυτών να είναι -ή τουλάχιστον να ήταν- στο βόρειο Ιράκ.
Κουρδόφωνος πληθυσμός, με τους περισσότερους να μιλούν διάφορες παραλλαγές της βόρειας κουρδικής διαλέκτου Κουρμάντζι, οι Γεζίντι έχουν προσκολληθεί πνευματικά σε ένα κλάδο του Γιαζντανισμού, που συμπλέκει στοιχεία του Μιθραϊσμού, των προϊσλαμικών θρησκευτικών παραδόσεων της Μεσοποταμίας, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Πιστεύουν σε έναν Θεό που αντιπροσωπεύεται από επτά αγγέλους. Ένας από αυτούς, ο Malak Tawous, που έχει τη μορφή παγωνιού, εστάλη στη Γη μετά από την άρνησή του να υποκύψει στον Αδάμ, αλλά οι μουσουλμάνοι τον ταυτίζουν με τον «σατανά». Γι αυτό και η Αλ Κάιντα στο Ιράκ (πρόδρομος του ISIS) ήταν αυτή που άναψε το «πράσινο φως» για τη χωρίς διακρίσεις εξόντωσή τους, ενώ το Ισλαμικό Κράτος έχει δικαιολογήσει τη σφαγή τους λέγοντας ότι είναι «λάτρεις και προσκυνητές του διαβόλου».
Πάντως, λόγω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν συνεχώς πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρο στην Ειδομένη, ο ΟΣΕ έχει διακόψει όλα τα δρομολόγια από χθες το απόγευμα.