Εικόνες ντροπής για ακόμα ένα απόγευμα στην Ειδομένη, με πρόσφυγες να έρχονται στα χέρια και να ανταλλάσσουν χτυπήματα ακόμα και με μαγκούρες για ένα πιάτο φαγητό. Στο επόμενο βίντεο βλέπουμε δύο οικογένειες να παίζουν ξύλο, επειδή η μία μόνο κατάφερε να πάρει φαγητό. Η δεύτερη δεν πρόλαβε, με τον καιρό να έχει χαλάσει, να βρέχει και τη νύχτα που έρχεται να προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη για όλους μέσα στις λάσπες. Εκεί όπου πρόσφυγες κάθε ηλικίας, ακόμη και νεογέννητα δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.
Λίγες ώρες νωρίτερα κρούσμα ηπατίτιδας Α’ εντόπιζε κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας εννιά ετών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή της προσφυγοπούλας, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp. Επίσης στην περιοχή του καταυλισμού επιχειρούν συνολικά 7 υδροφόρα οχήματα, 3 εκ των οποίων του Γ’ Σώματος Στρατού και 4 προσφορά της εταιρείας Άκτωρ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως πρόσθεσε ο κ.Κυρίτσης, ”σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.
Το πρωί ένας άντρας τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο πρόσφυγας χτύπησε κατά τη διάρκεια διανομής παπουτσιών σε μία σκηνή. Όταν εθελοντές ξεκίνησαν να μοιράζουν τα παπούτσια, οι πρόσφυγες όρμησαν στη σκηνή και ο άτυχος άντρας τραυματίστηκε. Δείτε τις εικόνες στο επόμενο βίντεο…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εν τω μεταξύ τα βλέμματα κεντρίζουν και σήμερα τα νεογέννητα βρέφη αλλά και τα παιδιά που όπως θα δείτε παρακάτω, ”χαλαρώνουν” παίζοντας στα λασπόνερα. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει βία και πως η εκκένωση της περιοχής θα γίνει με πειθώ. “Εμείς χημικά, βία σε παιδιά τα οποία είναι κάτω από 10 χρονών, σε ανθρώπους οι οποίοι είναι εκεί επειδή θέλησαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε” υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.
Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι ήδη η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε από χθες όπου αποχώρησαν περίπου 400 άτομα, ενώ σημείωσε ότι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης της συνόδου κορυφής στις 17 του Μάρτη.Ανεξάρτητα από την απόφαση της 17 Μάρτη, είπε ο κ. Βίτσας, υπάρχουν τρία κέντρα φιλοξενίας πολύ κοντά στην περιοχή και διαμορφώνεται νέα δομή στα Γιαννιτσά. Εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη θα ομαλοποιηθεί εντός της εβδομάδας “χωρίς χρησιμοποίηση βίας”.
Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους πρόσφυγες στις ουρές για ένα μπουκάλι νερό και ένα κομμάτι ψωμί. Πολλοί ήταν εκείνοι που σταματούσαν και έβλεπαν τους χάρτες με τις οδηγίες και τη συμβουλή να εγκαταλείψουν την Ειδομένη. Παρόλα αυτά λίγοι για την ώρα δείχνουν αποφασισμένοι να το κάνουν. Οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή, με την ελπίδα τα κλειστά σύνορα να ανοίξουν και οι ίδιοι να είναι από τους πρώτους, που θα καταφέρουν να περάσουν…
«Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει». Με τη φράση αυτή οι ελληνικές αρχές ενημερώνουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ζητούν τη συνεργασία των προσφύγων με τις αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας.
«Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και δομές φιλοξενίας», επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στην Ειδομένη. Οι πληροφορίες του φυλλαδίου αναγράφονται σε τρεις γλώσσες: αραβικά, φαρσί και παστούν.
Ο κύριος Βίτσας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη 12 μεγάλα και μικρότερα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα και “δουλεύουμε άλλα 7. Και μετά το πέρας αυτών θα δουλέψουμε άλλα δύο. Με αυτό τον τρόπο θα υπερβούμε τις 50.000 από τις 32.000 που έχουμε αυτή τη στιγμή θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα”. “Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτό το επίπεδο είναι περισσότεροι διερμηνείς, την παρουσία μεγαλύτερη ιατρικής φροντίδας αλλά και πρώτα και κύρια ότι, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει λόγος να μείνουν στην Ειδομένη. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα” τόνισε. Κάλεσε επίσης τους δήμους να “πυκνώσουν τις προτάσεις τους για μικρότερους χώρους φιλοξενίας”.