“Να δοθεί επίσημη εντολή από την Αστυνομία για να μην υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης στον νομό Κιλκίς μέχρι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση” είπε ο κ. Γεωργαντάς και υπογράμμισε ότι ο νόμος Κιλκίς είναι ο πλέον επιβαρυμένος στην Ελλάδα, καθώς έχουν συγκεντρωθεί στην Ειδομένη και στα κέντρα μετεγκατάστασης Χέρσου και Νέας Καβάλας γύρω στους 20.000 ανθρώπους, δηλαδή -όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς- 50% περίπου των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Είπε, ακόμα, ότι τα δύο νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας αλλά και το κέντρο υγείας Πολυκάστρου, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον τοπικό πληθυσμό και -όπως υπογράμμισε- με ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος σήμερα στη Βουλή ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να διατεθούν χρήματα και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με γιατρούς.
Επισήμανε, επίσης, ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα πρέπει να γίνει τριετής η θητεία των επικουρικών γιατρών που θα απασχοληθούν στον νομό για να υπάρξει ενδιαφέρον. Κατήγγειλε ότι στον προϋπολογισμό του 2016 μειώθηκαν κατά 27% τα κονδύλια για τη λειτουργία των υγειονομικών δομών του Κιλκίς, ενώ -όπως τόνισε- σε άλλους νομούς, που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, αυξήθηκαν από 5% έως 10%.
Καταλήγοντας έκανε γνωστό ότι η έκτακτη χρηματοδότηση των 250.000 για το νοσοκομείο Κιλκίς δεν εκταμιεύτηκε ακόμα αλλά ούτε και η αποζημίωση, ύψους 30.000 ευρώ, για τους αγρότες της Ειδομένης, ενώ ανέφερε ότι η χρηματοδότηση στις ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εφαρμόζεται σε τριτοκοσμικές χώρες.
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόριας Νούλαντ, στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη.
Η κ. Νούλαντ έφτασε στον καταυλισμό των προσφύγων λίγο μετά τις 10:30 και ενημερώθηκε για την κατάσταση από μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Μετά από περίπου μιάμιση ώρα αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Στο μεταξύ, ακόμη μια δύσκολη μέρα, μέσα στη λάσπη και τη βροχή, ξημέρωσε στην Ειδομένη για τους 14.000 πρόσφυγες, οι οποίοι βλέπουν τις ελπίδες τους για συνέχιση του ταξιδιού τους, να εξανεμίζονται, καθώς από την περασμένη Δευτέρα, η ροή έχει διακοπεί και η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή.
Ωστόσο, παρά τις άθλιες συνθήκες, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το σημείο. Προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα, απέναντι στην αντιξοότητα του καιρού και “θωρακίζουν” τις σκηνές τους με πρόσθετα πλαστικά κομμάτια ενώ γράφουν απέξω και το όνομά τους στα αραβικά, προσπαθώντας να υποδηλώσουν ότι εκεί είναι το σπίτι τους. Τα χαμόγελα για μικρούς και μεγάλους έχουν σβήσει από τα χείλη τους και οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες…
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ