Site icon NewsIT
10:36 | 11.04.16

Ειδομένη: Οι Σκοπιανοί περνούν στην αντεπίθεση για τα επεισόδια – Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης (Βίντεο)!

ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Newsit Newsroom

Οι Σκοπιανοί αφήνουν αιχμές για τη στάση της ελληνικής αστυνομίας αλλά δεν λένε κουβέντα για τις πλαστικές σφαίρες και τους τραυματισμούς παιδιών - Πως απαντάει η κυβέρνηση...

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) σε εκτενή ανακοίνωσή του για τα χθεσινά επεισόδια στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ αναφέρει ότι τραυματίστηκαν συνολικά 23 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ (14 αστυνομικοί και εννέα στρατιώτες) και πως προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ουσιών για να αποτρέψουν τα άτομα αυτά να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο «για απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο» στο έδαφος της ΠΓΔΜ και αφήνει αιχμές για την στάση Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.  «Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ. Σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στις πλαστικές σφαίρες που στόχευαν ακόμα και μικρά παιδιά, ούτε για το γεγονός πως Σκοπιανοί αστυνομικοί εμφανίζονται μπροστά από τον φράχτη των συνόρων…

Η απάντηση της κυβέρνησης

Για μία “δύσκολη” και “επικίνδυνη” κατάσταση που δημιουργείται στην Ειδομένη έκανε λόγο ο Γιώργος Κυρίτσης  σημειώνοντας πως ασκήθηκε “αψυχολόγητη βία”. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, τόνισε ότι από τα χθεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν περισσότερα από 300 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πολλά από τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς και επτά νοσηλεύτηκαν, χτυπημένοι από πλαστικές σφαίρες. Ερωτηθείς για το πώς παρενέβη το ελληνικό κράτος, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι ήταν παρόν και ότι η ανάπτυξη του αστυνομικού φραγμού απέτρεψε την εμπλοκή χιλιάδων ανθρώπων στα επεισόδια.

“Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι’ αυτό έγιναν ενέργειες τις οποίες έπρεπε να κάνει. Η ιστορία του προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ’ όλους”, τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν είχε υπάρξει αυτή η κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας.

Η επόμενη μέρα των επεισοδίων

Η επόμενη μέρα των επεισοδίων βρίσκει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να συνέλθουν από τα επεισόδια και τις αστυνομικές δυνάμεις, να προσπαθούν να εντοπίσουν εκείνους που ουσιαστικά υποκίνησαν και οργάνωσαν τα επεισόδια. Η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει πως υπεύθυνοι για την οργανωμένη επίθεση των προσφύγων είναι αλληλέγγυοι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την επίδοση ψηφίσματος από ομάδα προσφύγων. Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για Ευρωπαίους αλληλέγγυους που αποφεύγουν να διανυκτερέσουν στην Ελλάδα, αλλά διαμένουν σε γειτονική χώρα και κάθε πρωί περνούν τα σύνορα με τα διαβατήριά τους και επιστρέφουν στην Ειδομένη. Η αστυνομία επιχειρεί αυτή την ώρα να τους εντοπίσει και να τους συλλάβει, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταφέρει το παραμικρό… 

Εν τω μεταξύ άλλες επτά κλινάμαξες και μία που έχει διαμορφωθεί για να λειτουργήσει ως ιατρείο, «επιστράτευσε» ο ΟΣΕ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των προσφύγων της Ειδομένης. Οι κλινάμαξες βρίσκονται από χθες στην Ειδομένη και όπως εξήγησε ο υπεύθυνος Βόρειας Ελλάδας για τη ΓΑΙΑΟΣΕ, Βασίλης Διαμαντάκης, οι πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή μπήκαν μέσα στα βαγόνια. «Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που υπήρξε αρχικά μια διστακτικότητα, επειδή νόμιζαν ότι θα τούς μεταφέρουμε, αυτή τη φορά, από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες μπήκαν μέσα. Κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντάκης.

Σε ό,τι αφορά την κλινάμαξα-ιατρείο διευκρίνισε ότι θα δοθεί προς χρήση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Στην Ειδομένη υπάρχουν συνολικά 14 κλινάμαξες, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη, συνολικής χωρητικότητας περίπου 500 θέσεων, ενώ δεν αναμένονται άλλα βαγόνια στην περιοχή καθώς, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει άλλη γραμμή χωρίς ρεύμα εκεί».

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες 6-7 κλινάμαξες που θα μπορούσαν να επισκευαστούν και να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο μέρος για να στεγάσουν πρόσφυγες, αλλά αυτό εξαρτάται, όπως διευκρίνισε, «από τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας». Όλες οι κλινάμαξες ήταν παροπλισμένες για τουλάχιστον μία πενταετία και συντηρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version