Κυριακή, 28 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Ειδομένη: Περιμένουν σήμα για εκκένωση του καταυλισμού – Οργισμένοι οι πρόσφυγες – Οι σκέψεις της κυβέρνησης!

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

– Νέα προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες να φύγουν από τον καταυλισμό
– Η Ύπατη Αρμοστεία ανέλαβε να τους ενημερώσει – 20 λεωφορεία περιμένουν στην είσοδο του καταυλισμού για να μεταφέρουν τους ενδιαφερόμενους στη Πιερία και Ημαθία
– Αν δεν πειστούν, η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στην άμεση εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης
– Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα και περιμένουν εντολή για να μεταβούν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα
– Ποιο είναι το σχέδιο για να μην δημιουργηθούν νέα επεισόδια με τους οργισμένους πρόσφυγες και μετανάστες
– Εξαντλητικές οι ουρές για ένα σάντουιτς και σήμερα – Ξηλώθηκαν σκηνές από τους ισχυρούς ανέμους

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ωστόσο ότι η εκκένωση – που δεν έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς θα ξεκινήσει – θα γίνει με ήπιο τρόπο αφού στον καταυλισμό βρίσκονται γυναίκες με μικρά παιδιά. Οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στο Πολύκαστρο περιμένουν σήμα για να μεταβούν στην Ειδομένη και να προσπαθήσουν να πείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί να φύγουν από το σημείο. Δημοσιεύματα που ήθελαν την επιχείρηση να γίνεται ακόμα και εντός της ημέρας ούτε επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται.

Ήδη άλλωστε, από το πρωί της Παρασκευής (25.03.2016) περίπου είκοσι λεωφορεία βρίσκονται στην Ειδομένη, στην είσοδο του καταυλισμού, προκειμένου να επιβιβαστούν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να φύγουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μεταφερθούν περίπου 1.000 άτομα στην Πιερία και την Ημαθία. Την ίδια ώρα, ομάδα προσφύγων παραμένει πάνω στις σιδηροδρομικάς γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) ανέλαβε να ενημερώσει τους πρόσφυγες προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας. Πρωταρχικός στόχος άλλωστε, είναι να μην προκληθούν νέες αντιδράσεις στην περιοχή, καθώς οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες είναι ήδη οργισμένοι. Ο κ. Κυρίτσης είπε μεταξύ άλλων, ότι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 2.000 ατόμων από την Ειδομένη, σε θέσεις που υφίστανται ήδη σε κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι από τη Δευτέρα, 28 του μηνός, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί, καθώς, όπως είπε, θα ενταθούν οι προσπάθειες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό ανακοίνωσε τη δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων εντός των επόμενων 20 ημερών. Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής πολιτικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, που θα δημιουργηθούν τα νέα κέντρα, αν και είπε ότι τα περισσότερα είναι ήδη οριοθετημένα αλλά σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Πρώτη προτεραιτότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι η ελάφρυνση της κατάστασης στην Ειδομένη, όπου για ακόμα μία μέρα οι πρόσφυγες που παλεύουν με την πείνα και το κρύο, φαίνονται οργισμένοι… 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κυρίτσης είπε ακόμη ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου, ενώ αναγνώρισε ότι, αν και η συμφωνία προβλέπει την άφιξή τους στην Ελλάδα μέχρι τις 28 Μαρτίου, εντούτοις κανένας από τους Ευρωπαίους παρατηρητές, που αναμένεται να επιφορτιστούν και να συνδράμουν στο έργο της επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε