“Υπάρχουν σοβαρά θέματα ασφαλείας” είπε, μεταξύ άλλων, και ζήτησε να γίνει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για την ταχεία επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία. Ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, δημιουργείται άμεσα συντονιστικό όργανο στην Κεντρική Μακεδονία για το προσφυγικό υπό την εποπτεία και την ευθύνη του υφυπουργείου και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, της ΠΕΔ – ΚΜ, της ΕΛΑΣ, των ενόπλων δυνάμεων και εκπροσώπων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Για το θέμα της παροχής οικονομικής βοήθειας σε δήμους που επωμίζονται μεγάλο βάρος στο προσφυγικό, επανέλαβε ότι ή θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει κάτι τέτοιο ή να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Κιλκίς. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μόνο στο νομό αυτό βρίσκονται 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες τη στιγμή που η Κεντρική Μακεδονία φιλοξενεί 23.000 από τους 33.000 που βρίσκονται στη χώρα. Ειδικά για την Ειδομένη είπε ότι σήμερα 1.600 πρόσφυγες δεν έχουν καν ένα αντίσκηνο και διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, Χάρης Αηδονόπουλος, εξέφρασε το φόβο ότι θα διοχετεύονται, μέσω διακινητών, πρόσφυγες και μετανάστες στην ΠΓΔΜ μέσω των ορεινών όγκων του Βιτσίου, του Καϊμακτσαλάν και του Μπέλες, όπου δεν υπάρχουν φράχτες στα σύνορα, και όταν εντοπίζονται από τις αρχές της γειτονικής χώρας θα επιστρέφονται στην Ελλάδα.
Για τις επισκέψεις της στην Ειδομένη, τη Νέα Καβάλα, το Χέρσο και τα Διαβατά ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Ιωάννα Τζάκη, η οποία διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια ασκεί έλεγχο τόσο στην καταλληλότητα των τροφίμων και του πόσιμου νερού όσο και στο θέμα της διάθεσης των λυμάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία των καταυλισμών.
Για την Ειδομένη σημείωσε ότι μια κατάσταση με 13.000 ανθρώπους δεν είναι διαχειρίσιμη όσο δεν υπάρχει οριστική λύση και ο συνωστισμός αυξάνεται. Για το κέντρο που λειτουργεί στη Νέα Καβάλα έκανε λόγο για εξαιρετική τάξη, υποδειγματική σίτιση από το στρατό και πολύ καλή συνεργασία του στρατού με τους ίδιους τους πρόσφυγες στο θέμα της διατήρησης της καθαριότητας. Στο Χέρσο, όπως είπε, εξάλλου, οι εργασίες από το στρατό βρίσκονται σε εξέλιξη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολοκληρωμένο σχέδιο σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη ζήτησε, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, και την παράταξη του Γιάννη Ιωαννίδη, ο Θανάσης Μπασδάνης. Για απουσία του κράτους και μη έγκαιρη ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού μίλησε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”.
“Το πρόβλημα δεν λύνεται με κέντρα καταγραφής ή φιλοξενίας. Οι άνθρωποι αυτοί κουβαλούν μαζί τους παραδόσεις τελείως ξένες προς την Ευρώπη και αυτό κάποια στιγμή θα φανεί” είπε ο Φώτιος Γραικός από την Ελληνική Αυγή. “Ευτυχώς η ελληνική κοινωνία αντιστέκεται με περίσσευμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης” σχολίασε ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη “Συμμετέχω”.
Να ληφθούν μέτρα για να φτάσουν οι πρόσφυγες στις χώρες όπου θέλουν να πάνε με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, ζήτησε ο Γιάννης Ζιώγας από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ υπέρ των προτάσεων της Περιφέρειας για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και την κήρυξη του Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τάχθηκε η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολίτες μπροστά”.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την “Οικολογία Αλληλεγγύη” σημείωσε ότι χρειάζεται ένα σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας και ενημέρωσης ενώ κατά της ποινικοποίησης της μετανάστευσης και υπέρ των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών τάχθηκε ο Θανάσης Αγαπητός από την “Ανταρσία”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ