Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Εκλογές: 1.000 τόνοι χαρτιού θα χρειαστούν μόνο για τα ψηφοδέλτια της Θεσσαλονίκης

Εκλογές: 1.000 τόνοι χαρτιού θα χρειαστούν μόνο για τα ψηφοδέλτια της Θεσσαλονίκης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME

Ο αγώνας δρόμου των τυπογραφείων για την ικανοποίηση των αναγκών των υποψηφίων και τους συνδυασμών τους σε ό,τι αφορά το προεκλογικό υλικό, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, οι τελευταίες δεκαπέντε ημέρες όμως πριν από την κάλπη είναι το πλέον δύσκολο “κατοστάρι”, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκτυπωτικές μηχανές δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς.

“Αν μιλήσουμε για τα μεμονωμένα ψηφοδέλτια ενός συνδυασμού και μόνο για τους περίπου 400.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στον δήμο Θεσσαλονίκης, μιλάμε για περίπου δύο με τρεις τόνους χαρτιού ανά τυπογραφείο. Από την άλλη, μπορούμε να μιλήσουμε για εκατό περίπου τόνους χαρτιού που είναι αναγκαίοι μόνο και μόνο για τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσει ένα τέτοιο τυπογραφείο.

Στο σύνολο για την πόλη της Θεσσαλονίκης μπορούμε να μιλήσουμε με βασικούς υπολογισμούς για ποσότητες της τάξης των 500 έως και 1000 τόνων χαρτιού (σ.σ απαραίτητων για το τύπωμα των ψηφοδελτίων)”, εξήγησε μεταφέροντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, τα νούμερα πίσω από μια εκλογική αναμέτρηση αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών ο Γιώργος Μήλιος, διευθυντής ενός εκ των μεγαλύτερων τυπογραφείων της Θεσσαλονίκης.

«Οι μηχανές έχουν “πάρει φωτιά”, ιδίως τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα με τα ψηφοδέλτια. Οι περίπου 20 συνδυασμοί μόνο του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τα 400.000 περίπου των εκλογέων, πέρα από ψηφοδέλτια που “σταυρώνουν” (σ.σ προ της ημέρας της κάλπης για να δώσουν σε ψηφοφόρους τους) οι υποψήφιοι, καταλαβαίνετε πως οδηγούν στο να είναι αναγκαίο το τύπωμα εκατομμυρίων ψηφοδελτίων» εξήγησε ο πεπειραμένος τυπογράφος, που μιλώντας για την ένταση εργασίας που απαιτείται πίσω από τις διαδικασίες των επόμενων ημερών, εξήγησε πως για πολλούς υποψηφίους πέρα από την ημέρα/τις ημέρες των εκλογών έχει μεγάλη σημασία αυτή η τρέχουσα περίοδος. Είναι οι ημέρες στις οποίες θέλουν να δώσουν τα έτοιμα σταυρωμένα ψηφοδέλτια που μπορεί να διευκολύνουν την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας τη βάση των ψηφοφόρων τους.

Πολλοί συνδυασμοί, νέοι υποψήφιοι, απειρία και απαιτήσεις

Από το περασμένο Σάββατο (σ.σ 11 Μαΐου) έχουμε μπει στη τελική ευθεία, τα ψηφοδέλτια είναι αυτή τη στιγμή στην αιχμή της παραγωγής μας” τόνισε ο πεπειραμένος τυπογράφος ενώ σημείωσε πως σε κάθε εκλογική διαδικασία ένα τυπογραφείο ενημερώνεται για να οργανώσει την παραγωγή του από τους τοπικούς συνδυασμούς. “Εδώ φέτος υπάρχει πρόβλημα, καθώς με τον μεγάλο αριθμό των συνδυασμών που υφίστανται συμβαδίζει και η απειρία. Δεν έχουν όλοι γνώση των διαδικασιών, πως π.χ., πρέπει να υπάρχει η ροή της παραγγελίας του χαρτιού, της αγοράς του από νωρίς, πώς λειτουργεί το capacity (σ.σ δυνατότητα παραγωγής) και διάθεση των εκτυπωτικών μηχανών κ.ο.κ, δεδομένα που φέτος δημιούργησαν ένα πρόβλημα” περιγράφει ο κ.Μήλιος, μεταφέροντας τον παραγωγικό παλμό των εβδομάδων πριν από τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

“(Ακόμη και σήμερα) υπάρχουν συνδυασμοί που δεν έχουν αποφασίσει πού θα τυπώσουν τα ψηφοδέλτια τους” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Μήλιος, ενώ τονίζει πως το σύνολο της εκτυπωτικής αυτής δραστηριότητας για τους συνδυασμούς που “κατεβαίνουν” στις εκλογές έχει χαρακτηριστικά (σ.σ αίτηση προσφορών, μειοδοτική διαδικασία), που κανονικά σε αυτό το χρονικό σημείο πριν από τις εκλογές δεν θα υπήρχαν πλέον, αφού οι σχετικές διαδικασίες είθισται να έχουν ολοκληρωθεί ή έστω να βρίσκονται σε τελικό πλέον στάδιο στη συγκεκριμένη φάση.

Χαρακτηριστικά ο Έλληνας τυπογράφος αναφέρει πως η παραγγελία από τους χαρτέμπορους του χαρτιού σε μια χρονιά με προεκλογική περίοδο και ανάγκης εκτύπωσης ψηφοδελτίων πρέπει να έχει γίνει νωρίς, αφού “για να έρθει το χαρτί χρειάζεται οι παραγγελίες να γίνουν το λιγότερο τρεις με τέσσερις μήνες νωρίτερα, χαρτί που μάλιστα πρέπει και να προπληρωθεί”.

Η χρονιά της carte de visite και τα “σταυρωμένα” ψηφοδέλτια

Μετά πλέον και την ολοκλήρωση των διαδικαστικών, που έχουν σχέση με τους συνδυασμούς τους και την εγκυρότητά τους, οι υποψήφιοι αυτές τις ημέρες επείγονται, “ώστε να αρχίσουν να σταυρώνουν τα ψηφοδέλτια, να τα μοιράσουν, είναι το φακελάκι που έδινε από παλιά ο γιος στον παππού και στη γιαγιά για να πάνε να ψηφίσουν” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Μήλιος που μάλιστα εκτιμά πως πράγματι στη φετινή διαδικασία είναι και μια δράση κλασική μεν, με πρόσημο πρακτικότητας δε. “Το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι το να σταυρωθούν τα ψηφοδέλτια, κάτι που κάνει ο κάθε υποψήφιος με τον μηχανισμό που διαθέτει, το πρακτικό δε του ζητήματος είναι ότι θα μπει κανείς έτσι στο παραβάν και δεν θα ψάχνει εκεί τα ονόματα, ποιον, ποιους θα σταυρώσει, είναι και θέμα χρόνου”, σημειώνει ο Έλληνας τυπογράφος που μάλιστα αναφέρει και μια ακόμη παράμετρο των φετινών εκλογών. “Φέτος έχουμε τέσσερις κάλπες, μπορεί κάποιος να καταλάβει τι θα γίνει (σ.σ σε ό,τι αφορά τον χρόνο που θα απαιτείται για την ψηφοφορία κάθε πολίτη), το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο είναι fast track ψηφοφορία” (…), σκεφτείτε πως μόνο το ψηφοδέλτιο στον δήμο Θεσσαλονίκη έχει διαστάσεις 14 επί 60 εκατοστά, κάτι που απαιτεί χρόνο ακόμη και για να διπλωθεί” καταλήγει.

Ερωτηθείς τέλος ο κ.Μήλιος για τις λοιπές εκτυπωτικές διαδικασίες που προηγήθηκαν της εκτύπωσης ψηφοδελτίων, απάντησε πως το προεκλογικό “εργαλείο”, που χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι τα τελευταία χρόνια πλέον είναι η κάρτα, η γνωστή “καρτ βιζίτ”. “Τα τελευταία χρόνια οι υποψήφιοι κυρίως κινούνται με τις καρτούλες, τις καρτ βιζίτ, ή κάτι λίγο μεγαλύτερο, αφού εκεί τυπώνουν συνήθως το πρόσωπο τους, ένα μικρό βιογραφικό, τον συνδυασμό με τον οποίο εκλέγονται, κάτι που είθισται για τους υποψήφιους δημοτικούς ή τοπικούς συμβούλους”, εξήγησε ο Έλληνας τυπογράφος, ενώ το κύριο εκτυπωτικό προϊόν για τους συνδυασμούς είναι τα τελευταία χρόνια “έντυπα όπου περιγράφουν τις αρχές τους, τα έντυπα που έχουν συνήθως και το μεγαλύτερο τιράζ”.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις