Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Εκλογές: Μπροστά η ΝΔ με 7,3% στη Δυτική Ελλάδα – Τι δείχνει νέα έρευνα

Εκλογές: Μπροστά η ΝΔ με 7,3% στη Δυτική Ελλάδα – Τι δείχνει νέα έρευνα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME

Παγιώνεται το σκηνικό της ευρωκάλπης στη Δ. Ελλάδα, όπου οι δύο προπορευόμενοι κερδίζουν εισροές από τους αναποφάσιστους, με τη ΝΔ να διατηρεί σταθερή τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και αφορά την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία στις Ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει πρώτος με 30,35% έναντι 22,12% της ΝΔ (διαφορά 8,23%). Σήμερα το σκηνικό αυτό δείχνει να αλλάξει, αφού η ΝΔ προηγείται με 7,3 μονάδες!

Στρίψαμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 26ης Μαΐου και οι ψηφοφόροι παίρνουν τις αποφάσεις τους. Η κάμψη των αναποφάσιστων ευνοεί τα προπορευόμενα κόμματα στη Δυτική Ελλάδα που παίρνουν περίπου το ίδιο ποσοστό αύξησης. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στρίβουν προς το νήμα με +4 μονάδες καθένας.

Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του αντιπάλου της. Με δεδομένο ότι το σκηνικό αυτό δεν άλλαξε ποτέ, μπορεί να χαρακτηρίζει κανείς το προβάδισμα ασφαλές, εάν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο. Μάλιστα, η διαφορά στην κλίμακα της εκτίμησης ψήφου, αγγίζει τις 10 μονάδες. Ενισχυμένο και το ΚΙΝΑΛ ενώ αυξητική τάση παρουσιάζει και η Χρυσή Αυγή.

Λιγότερο από ένας μήνας υπολείπεται από την διεξαγωγή των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ενδιαφέρον των πολιτών αυξάνεται όσο οδεύουμε προς τις κάλπες.

Η πλειοψηφία των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας (68,7%) δηλώνει ότι τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ωστόσο ένα σημαντικό μέρος (30,7%) δηλώνει ότι δεν τους ενδιαφέρει. Όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές το ενδιαφέρον αυξάνεται, καθώς στην μέτρηση του Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον καταγραφόταν στο 56,9% των πολιτών. Πανελλαδικά, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε από την ΕΕ, το ποσοστό των πολιτών με ενδιαφέρον (πολύ & αρκετά) καταγράφεται στο 50% το διάστημα Φεβρουαρίου- Μαρτίου.

• Η πλειοψηφία των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει αποφασίσει ποιο κόμμα θα υποστηρίξει στις ευρωεκλογές του Μάϊου. Το 29,7% των πολιτών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΔ ενώ το 22,4% ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με ποσοστό πρόθεσης ψήφου 9,7%, το ΚΚΕ με 5,3% και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 4,5%. Συγκριτικά με την μέτρηση του Φεβρουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει αύξηση +4,9 ποσοστιαίες μονάδες, η ΝΔ +4 ποσοστιαίες μονάδες, το ΚΙΝΑΛ +1,1 και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ +1 ποσοστιαία μονάδα και το ΚΚΕ -0,4.

• Οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 13,1% σημειώνοντας σημαντική μείωση κατά 8,3 ποσοστιαίες μονάδες από την μέτρηση του Φεβρουαρίου.

• Στην εκτίμηση της ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ έχει ποσοστό 37,1% καταγράφοντας ελαφρά μείωση συγκριτικά με την μέτρηση του Φεβρουαρίου(37,4%). Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 28% σημειώνοντας αύξηση 2,6 ποσοστιαίων μονάδων από τον Φεβρουάριο.

• Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει ποσοστό 12,1% (εκτίμηση ψήφου) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μεγαλύτερο από το ποσοστό στο σύνολο της χώρας, όπως καταγράφεται στην έρευνα που έχει δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Απρίλιο.

• Το ποσοστό του ΚΚΕ καταγράφεται τον Απρίλιο στο 6,6% στην ΠΔΕ, ελαφρά μεγαλύτερο από το ποσοστό στην χώρα, όπως καταγράφεται στην έρευνα που έχει δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Απρίλιο (6,2%).

• Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ εμφανίζει ποσοστό εκτίμησης ψήφου 5,6%, σημειώνοντας μικρή αύξηση από τον Φεβρουάριο.

Ταυτότητα έρευνας

ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωεκλογών 2019 καθώς και των Εθνικών εκλογών. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 603 ψηφοφόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Περιφερειακές Ενότητες χρήση quota στο φύλο, την ηλικία. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ: Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς τις εθνικές εκλογές 2015. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 19-24/4/2019. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς την χρήση κάλπης. ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρουσιάζονται για λόγους συγκρίσεων τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η DATA RC 21-27/02/2019 σε δείγμα 620 ψηφοφόρων της ΠΔΕ. Το δείγμα είχε σταθμιστεί ως προς τις εθνικές εκλογές 2015.

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Πηγή: pelop

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις