Σαφές μήνυμα στέλνει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πως δεν τελειώσαμε με τον Covid19 και πως η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
O κ. Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αναφερόμενος στη μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού τόνισε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κόποι μας δεν ήταν μάταιοι. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας έπιανε απελπισία», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουμε». Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη που κινείται κάτω από τα 200 κρούσματα σε ημερήσια βάση, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν είναι να εφησυχάζουμε. Δεν μπορούμε να να πούμε ότι τελειώσαμε». Και παρέθεσε τα «σκληρά στοιχεία τα οποία δεν είναι καλά» και τα οποία αφορούν τους 558 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ και τους περίπου 4.000 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε κλινικές covid.
Click4more: Κορονοϊός: Πάνω από 500 κρούσματα συνολικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Μιλώντας στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόσθεσε ότι «είναι πολύ ο μεγάλος αριθμός και πρέπει να μειωθεί και διότι οποιαδήποτε αύξησή του θα σημάνει σοβαρότατο πρόβλημα και τραγωδίες, αλλά και διότι πίσω από αυτούς (σ.σ. τους ασθενείς σε απλούς θαλάμους και τους διασωληνωμένους) είναι οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και οι οποίοι – όλο αυτό το χρονικό διάστημα – έχουν εξαντληθεί σωματικά, ψυχικά και πνευματικά και πρέπει να πάρουν ανάσα. Γιατροί, νοσηλευτές και όλο το σύστημα πρέπει να μπορέσουν να ξεκουραστούν για να μπορούν να αποδώσουν αν θα χρειαστεί εκ νέου και να ασχοληθούν και με τις υπόλοιπες ασθένειες για τις οποίες εδώ και 6 εβδομάδες κάνουμε πως δεν υπάρχουν… ».
Επίσης ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν ρωτήθηκε για το άνοιγμα των κέντρων μανιικιούρ – πεντικιούρ, επισημαίνοντας «δεν είναι δυνατόν η επιτροπή να γνωματεύει επί παντός επιστητού». Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην επιτροπή έγινε συζήτηση για τα κουρεία – κομμωτήρια, καθώς και για το λιανεμπόριο και τον νέο τρόπο παραλαβής των προϊόντων εκτός καταστήματος ή αλλιώς… «το μολών λαβέ» όπως αποκάλεσε το click away, αναφέρει το GRTimes.
Ερωτηθείς δε για τις επιπτώσεις που θα έχει η επανεκκίνηση των κομμωτηρίων και των νυχάδικων αλλά και το click away ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως είναι «στο χέρι μας να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού ώστε να μειώσουμε την επιβάρυνση». Όπως είπε, «είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα συμβάλει στη μετάδοση του ιού. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε η αύξηση αυτή να είναι η ελάχιστη δυνατή».
Click4more: Αγωνία για τον καθηγητή που περιέγραφε την κόλαση των κλινικών κορονοϊού – Δίνει μάχη στη ΜΕΘ
Ακόμη ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος της οποίας η επίσημη στάση -όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ- είναι απολύτως βοηθητική στο έργο των επιστημόνων για τον περιορισμό της πανδημίας, ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται ιεράρχες οι οποίοι δίνουν την εντύπωση πως η Εκκλησία βρίσκεται υπό διωγμόν.
Τέλος ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξέφρασε τις ενστάσεις του για το «τυφλό και απρόσωπο» -όπως το χαρακτήρισε- σύστημα που έχει επιλεγεί για τον εμβολιασμό των πολιτών και εξήγησε για ποιους λόγους ο σχεδιασμός αυτός χρειάζεται αλλαγές.