Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Ελαιόλαδο: Μάστιγα οι κλοπές και η νοθεία – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της αστυνομίας

Ελαιόλαδο: Μάστιγα οι κλοπές και η νοθεία – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της αστυνομίας

Το ελαιόλαδο βρίσκεται στο στόχαστρο επιτήδειων. Οι καταγγελίες για νοθεία και κλοπές αυξάνονται από την Κρήτη και τη Μεσσηνία, μέχρι την Χαλκιδική και τη Θράκη…

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί λόγω της υψηλής τιμής φέτος οι κλοπές στο ελαιόλαδο αλλά και ελαιοκάρπου σε όλη την Ελλάδα. «Έχουμε κλοπή τόσο ελαιοκάρπου όσο και ελαιολάδου, και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου είχαμε πολλά περιστατικά», είπε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με παραγωγούς να κάνουν περιπολίες και άλλους να ασφαλίζουν τις περιουσίες τους.

«Συγκεκριμένα είχαμε 13 περιπτώσεις κλοπής ελαιοκάρπου και 28 περιπτώσεις κλοπής ελαιολάδου. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου γίνονται συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία για νοθευμένο ελαιόλαδο, για ελαιόλαδα αμφιβόλου ποιότητας, που πωλούν διάφοροι επιτήδειοι.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τρία περιστατικά: Ένα στη Χαλκιδική που αφορούσε υπεξαίρεση και απάτη σε αγροτικό συνεταιρισμό με μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου», είπε και πρόσθεσε: «Ένα στη Δυτική Αχαΐα, με κλοπή ελαιοκάρπου, όπου το λάδι το οποίο πουλήθηκε ήταν αξίας πάνω από 10.000 ευρώ, και είχαμε και τρεις συλλήψεις. Στη Μεσσηνία είχαμε άλλη μία καταγγελία.

Επίσης, στην Πέλλα και στην Κοζάνη είχαμε δύο περιπτώσεις με πώληση ελαιολάδου αμφιβόλου ποιότητας. Είναι αρκετά τα στοιχεία αυτά σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον που είχαμε μεμονωμένα περιστατικά σε όλη τη χώρα. Τώρα βλέπουμε ότι όντως εβδομαδιαίως έχουμε τρεις έως τέσσερις περιπτώσεις να μας απασχολούν, τόσο με την κλοπή του ελαιολάδου όσο και με τον καρπό της ελιάς».

Καταλήγοντας η Κωνσταντίνα Δημογλίδου τόνισε: «Παράλληλα με την καταγγελία γίνεται και έλεγχος σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπου μας υποδεικνύουν και τα θύματα, και συνήθως κατάσχονται αυτές οι ποσότητες, καθώς και τα οχήματα με τα οποία έχει γίνει η μεταφορά. Έχουμε πάνω από δέκα συλλήψεις μέχρι στιγμής. Φυσικά, η έρευνα για τις υπόλοιπες υποθέσεις συνεχίζεται, ώστε να βρεθούν οι δράστες».

Οι απατεώνες νοθεύουν το ελαιόλαδο

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Ζαμπέλας, είπε στην ΕΡΤ: «Το ελαιόλαδο συνήθως οι απατεώνες το νοθεύουν με πιο φθηνά φυτικά έλαια, ώστε να έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και το πουλάνε πλέον ως ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Μερικές φορές, επειδή τα σπορέλαια έχουν άλλο χρώμα, το οποίο είναι πιο κιτρινωπό από το ελαιόλαδο, μπορεί να βάζουν και καμία χρωστική, έτσι για να ξεγελάσουν ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή και να πάρει το χρώμα του ελαιολάδου. Εδώ και αρκετές μέρες έχουμε βγάλει και ένα δελτίο Τύπου στον ΕΦΕΤ, όπου αναφέρουμε τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής και τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες προμηθεύονται λάδι.

Το σχετικό δελτίο Τύπου, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας, αναφέρει ότι πρέπει ουσιαστικά να αγοράζουν τυποποιημένο, γιατί το χύμα ενέχει περισσότερους κινδύνους να είναι νοθευμένο. Επίσης, θα πρέπει να αγοράζουν τυποποιημένο από εταιρείες που είναι γνωστές. Τα σημεία πώλησης να είναι γνωστά και να έχουν ένα συγκεκριμένο κωδικό που να αρχίζει από ΕL, δηλαδή λάμδα στα αγγλικά, και ένα νούμερο που να δείχνει ότι κατά κάποιον τρόπο η διαδικασία είναι νόμιμη.

Όπως και οι επιχειρήσεις, εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ. που αγοράζουν κι αυτοί ελαιόλαδα για να τα δώσουν στον καταναλωτή, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές από πού αγοράζουν και τι αγοράζουν.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Αστυνομία πιάνει σπίτια ή αποθήκες όπου γίνεται κάποια διακίνηση. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε, προφανώς γιατί δε μας το επιτρέπει ο νόμος, αλλά μας στέλνει δείγματα η Αστυνομία και από διάφορες περιφερειακές διευθύνσεις, όπου έχουμε βρει αρκετές περιπτώσεις που είναι νοθευμένα ελαιόλαδα.

Πολύ σημαντικό είναι να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά είτε όπου υπάρχει υπόνοια ότι υπάρχει νοθευμένο ελαιόλαδο ή αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο, είτε όπου υπάρχει περίπτωση όπου φτάνει ένας καρπός, ένα ελαιοτριβείο και δε γνωρίζουμε αν αυτός που έφερε τον καρπό είναι ο ιδιοκτήτης. Είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή, να συνεργάζονται και οι συνεταιρισμοί με την Ελληνική Αστυνομία».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις