Στην υπηρεσία του περιβάλλοντος θα μπει από την ερχόμενη Δευτέρα ένα ρομπότ-ελικόπτερο, με αποστολή την παρακολούθηση του Θερμαϊκού.
Η δράση εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας κεντρικής βάσης δεδομένων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ), στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου, από το εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το δήμο Δέλτα.
Στο χώρο παρακολούθησης είναι το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, οι εγκαταστάσεις του λιμανιού, οι γεωργικές δραστηριότητες και οστρακοκαλλιέργειες που γίνονται δυτικά, όπου συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος των βιοτεχνιών-βιομηχανιών, ενώ ανατολικά οι κύριες δραστηριότητες είναι οικιστικές-τουριστικές.
Δυτικά βρίσκεται το υγροτοπικό σύμπλεγμα: Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, εκβολές Γαλλικού και Δέλτα Αξιού-Λουδία -Αλιάκμονα, περιοχή που έχει ενταχθεί στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 και έχει χαρακτηρισθεί ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας, βάσει της Σύμβασης Ραμσάρ.
Την πεποίθησή του ότι, μέσω του έργου, «θα αρθούν ορισμένοι από τους περιοριστικούς παράγοντες για την επίτευξη της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και της Αειφόρου Ανάπτυξης» εκφράζει, σε σχετική ανακοίνωση, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιώργος Ζαλίδης.
«Έμμεσα ωφελούμενοι» εκτιμά ο κ.Ζαλίδης, «είναι, πέρα από τους Θεσσαλονικείς και οι υπόλοιποι ‘χρήστες’ του παράκτιου χώρου, όπως οι βιοκαλλιεργητές και οι επιστημονικοί φορείς».
Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο Δέλτα Νίκο Γιουτίκα, «οι μετρήσεις και οι παρατηρήσεις του Εργαστηρίου θα μας βοηθήσουν να λάβουμε οριστικά και μόνιμα μέτρα όλοι οι συναρμόδιοι κι επιτέλους, με συνεννόηση και κεντρικό συντονισμό από τον πλέον κατάλληλο φορέα, το ΑΠΘ».
Η επίδειξη της μεθοδολογίας παρακολούθησης θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 19/12/11 στις 13.00, στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων, στις εκβολές του Λουδία, με τη βοήθεια της ρομποτικής και του ειδικού μη επανδρωμένου οχήματος τύπου μικρού ελικοπτέρου του Εργαστηρίου.